J. Z. | 10. 9. 2022, 19:46

Komu je že uspelo zbrati dovolj podpisov? Še eden od kandidatov sporočil, da mu je uspelo

Bobo

Obeta se nam zanimiva bitka za naslednika Boruta Pahorja. Medtem ko nekateri že sporočajo, da so zbrali dovolj podpisov, pa drugi ostajajo skrivnostni. 

Pred volitvami predsednika republike so predvolilne aktivnosti že v polnem teku. Tisti, ki se želijo kot uradni kandidati potegovati za mesto predsednika republike, pospešeno zbirajo podporo volivcev. Da mu je to uspelo, je sporočil glasbenik Gregor Bezenšek ml., ki je bolj znan kot SoulGreg Artist.

Kot neodvisni kandidat je za vložitev kandidature potreboval 5.000 podpisov podpore, pravi pa, da ima "trenutno zbranih že skoraj 6.000 podpisanih overjenih obrazcev podpore in bo v naslednjem tednu tudi formalno vložil kandidaturo na Državni volilni komisiji". Dodal je, da se je to mnogim dvomljivcem zelo nedosegljivo in nemogoče, a da je to dosegel s "trdim delom, s srčnimi prostovoljci in podporo družine".

V boj za podporo volivcev se je podalo več kot 10 posameznikov - od bolj do manj znanih. Večina tistih, ki so napovedali vstop v predsedniško tekmo, išče podporo med volivci, da bi zanje prispevali svoj podpis za vložitev kandidature.

Večina jih namerava v predsedniško tekmo vstopiti s podporo volivcev, za kar morajo zbrati najmanj 5000 njihovih podpisov, tisti, ki računajo še na podporo kakšne stranke, pa jih potrebujejo 3000. Namesto tega lahko kandidirajo tudi s podpisi vsaj treh poslancev. 

Volilna opravila za izvedbo predsedniških volitev, ki bodo 23. oktobra, so stekla 22. avgusta, ko se je začelo tudi zbiranje podpisov podpore. Vlaganje kandidatur je mogoče do 28. septembra, le nekaj dni prej, 22. septembra, pa bo tudi uradno stekla volilna kampanja.

Komu je že uspelo?

Nekdanji zunanji minister Anže Logar je sporočil, da je v le nekaj dneh uspelo nabrati 12.000 podpisov. Logar, sicer vidni član SDS, se je namreč odločil, da bo kandidiral s podporo volivcev, in ne stranke SDS. Da je zbral dovolj podpisov je že sporočil tudi kočevski župan Vladimir Prebilič, ki kandidira s podporo stranke Vesna, a ne razkriva, koliko jih je zbral.  

S podporo stranke in podpisi poslancev NSi se v predsedniško bitko podaja tudi nekdanji minister za delo Janez Cigler Kralj. Da bodo imeli strankarskega kandidata, so napovedali tudi v Levici, a njegovega imena uradno še ne razkrivajo. Skrivnostna je tudi odvetnica Nataša Pirc Musar, ki ji javnomnenjske ankete dobro kažejo. Koliko podpisov je že zbrala, ne želi povedati, po začetku zbiranja pa je dejala, da je zbiranje podpisov za samostojne kandidate izjemno zahteven logističen zalogaj. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol