7. 6. 2022, 16:00

Konec klasičnih gesel: težje delo za hekerje

Profimedia

Tehnološki ameriški velikan Apple je predstavil nove prenosnike in programsko opremo.

Direktor podjetja Apple Tim Cook je s svojo ekipo na razvijalski konferenci predstavil novosti, ki jih bo v prihodnjih mesecih dodal v svojo ponudbo. 

Največ pozornosti je požela funkcija passkeys, ki je naslednji korak h koncu klasičnih gesel pri prijavah za različne storitve po spletu. Nov sistem temelji na biometričnem standardu, gesla s črkami in številkami pa bodo nadomestili prstni odtisi ali prepoznavanje obraza.

Apple dodaja, da bo namesto gesel uporabljal kriptografske ključe, ki bodo sinhronizirani prek iCloud Keychaina z ostalimi Apple napravami. Gesla bodo shranjena v napravi in ne na spletnem strežniku, dodajajo v Applu.

Težje delo za goljufe

Z opustitvijo klasičnih gesel naj bi otežili delo hekerjem, da postanete žrtev spletne zlorabe. Namesto klasičnih gesel boste tako uporabili napravo (na primer telefon ali računalnik) kot svojo primarno napravo za preverjanje pristnosti, tako da bo uporaba Face ID ali Touch ID ali vnos PIN naprave dovolj, da se prijavite v različne storitve po spletu.

“Prijava samo z enim dotikom je hkrati enostavnejša, hitrejša in varnejša kot skoraj vse običajne oblike preverjanja pristnosti danes,” je povedal Garrett Davidson, Applov inženir v skupini Authentication Experience.

Ameriški tehnološki velikan ni edini v prizadevanjih za končanje ere klasičnih gesel, ki jih potrebujemo v spletnem okolju. V pobudi združenja FIDO (Fast IDentity Online) sta ob Applu moči združila tudi Microsoft in Google. Korak bi lahko bil ključen premik k strojni avtentikaciji brez klasičnih gesel.

Ena od sprememb je tudi ta, da lahko zdaj uporabniki Apple mobilnih telefonov vidijo svoje wifi geslo in ga tako lažje delijo z ostalimi, kar je pohvalila tudi množica na Twitterju. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord