3. 5. 2022, 11:58 | Vir: STA

Po 24-urni vožnji končno na varnem v Sloveniji, kje bodo bivali?

Bobo

Konvoju z dvajsetimi sirotami iz ukrajinske sirotišnice in njihovim spremljevalcem se je uspelo prebiti do naše države, načrt za njihovo nastanitev je pripravljen, preverite, kam so zdaj namenjeni.

Otroci so stari od enega do sedmih let, nameščeni pa bodo v vasi Slavina blizu Postojne. Z njimi je prišlo tudi 18 spremljevalcev, ki pa ne bodo sobivali z otroki. Kot je povedal poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk, so bili neprekinjeno na poti 24 ur, nad toplim sprejemom ob prihodu in namestitvijo so bili prijetno presenečeni.

Namestitev v Slavini

Direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj je pojasnila, da bo ne glede na to v ljudski šoli v Slavini, kjer so uredili novi dom za 20 otrok, zagotovljena 24-urna prisotnost spremljevalcev.

Na vprašanje, ali ne bi bilo za tako majhne otroke, ki so bili prisiljeni zapustiti svoj dom in priti v novo, neznano okolje, bolj ustrezno sobivanje s spremljevalci, je Štrukelj odgovorila, da tudi v ukrajinski sirotišnici bivanje ni bilo tako urejeno. “Tukaj gre za strokovno osebje, to je njihova služba,” je povedala. Dodala je, da se otroci, ki jih je srečala ob prihodu v Slovenijo, počutijo dobro, so razigrani in odprti za navezovanje stikov.

Dobili bodo zakonite zastopnike

Po namestitvi v novi dom jih bodo najprej pregledali pediatri. Center za socialno delo pa jim bo predvidoma jutri postavil zakonite zastopnike.

Otroke naj bi sčasoma vključili v vrtec in v šolo v kraju Prestranek, kako hitro se bo to zgodilo, pa Štrukelj ni želela napovedovati, saj da je to odvisno tudi od tega, kaj bodo pokazali prvi zdravniški pregledi.

Psihosocialno oskrbo bo otrokom zagotavljal urad za oskrbo in integracijo migrantov, če pa se bo pokazala potreba, bodo iskali tudi zunanje izvajalce, je še povedala.

Profimedia

Tudi o njihovi varnosti

Na vprašanje, kako bo zagotovljena njihova varnost, je Štrukelj odgovorila, da bo na vhodu v dom v Slavini ves čas prisotna varnostna služba. Ponovila je tudi, da bo 24 ur na dan zagotovljena prisotnost spremljevalcev otrok.

Mladoletni begunci so, kot je znano, še posebej ranljiva skupina, zato je tudi država v zakonu predvidela posebno skrb pri ravnanju z njimi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol