R. K. | 18. 4. 2023, 13:00

Koprskega podžupana zasačili vinjenega za volanom: župan ga brani

Žiga Živulovič jr./Bobo/fotomontaža

To je že drugi podžupan Kopra, ki so ga policisti ujeli pri vožnji pod vplivom alkohola. Kljub temu pa je bila reakcija župana Aleša Bržana tokrat povsem drugačna.

Podžupan Kopra Janez Starman je zaradi vožnje pod vplivom alkohola začasno izgubil vozniško dovoljenje. Novico je na Facebooku delil župan Kopra Aleš Bržan, ki je zapisal, da ga je Starman o tem obvestil v nedeljo in se mu za prekršek tudi opravičil. Po njegovih besedah je za svojo napako prevzel polno odgovornost in ponudil možnost odstopa.

Zaradi ene napake se mu ni pripravljen odpovedati

A Bržan se za prekinitev sodelovanja s trenutnim koprskim podžupanom ni odločil. "Vem, da bom nekatere izmed vas s to svojo odločitvijo razočaral in celo razjezil, še zlasti v sedanji kulturi izključevanja, ki posameznikom ne dopušča več zmotljivosti," je zapisal in dodal, da se zaradi ene napake kljub temu ni pripravljen odpovedati "izvrstnemu podžupanu in sodelavcu, ki je v zadnjih štirih letih pomembno prispeval k uspešnemu delovanju občine in aktivno sodeluje v številnih projektih, ki jih bomo izpeljali v tem mandatu".

Ob tem je poudaril, da s to svojo odločitvijo nikakor ne želi zmanjšati teže Starmanovega prekrška, za katerega mora biti ta po njegovih besedah tudi ustrezno kaznovan, in da od svojih sodelavcev tudi v njihovem prostem času pričakuje boljšo presojo. "Prepričan pa sem, da gre za napako, ki je ne bo ponovil in da bo svoje delo tudi v prihodnje opravljal zelo kakovostno," je zaključil. 

Janez Starman

Janez Starman

Žiga Živulovič jr./Bobo

Očitki, da ima dvojna merila

Na objavo se je odzvalo več uporabnikov, ki se z županovimi besedami večinoma ne strinjajo. "Ko zasedaš tak položaj, si takšnih stvari preprosto ne smeš dovoliti. Si pil, kliči taksi," je zapisal nekdo, strinjalo pa se je tudi več drugih komentatorjev. "Se opravičiš in karavana gre dalje," pa je zapisal nek drug komentator. Oglasil se je tudi koprski občinski svetnik in Bržanov županski protikandidat Alan Medveš, ki je županu očital, da ima dvojna merila. 

"Spoštovani g. Bržan. Nosilci javnih funkciji smo pogosto pod drobnogledom javnosti. Vsi smo krvavi pod kožo in seveda delamo napake. Verjamem, da jo gospod Starman iskreno obžaluje, zato je podal predlog odstopa in to je spoštovanja vredno, saj dokazuje razumevanje odgovornosti in prevzema posledic storjenih napak," je v komentarju zapisal Medveš, a hkrati dodal, da ne more razumeti, zakaj ima župan dvojna merila. Kot je zapisal, je namreč Bržan pred štirimi leti v zelo podobni situaciji ravnal popolnoma drugače.

Nace Hočevar/STA

Neizprosna vprašanja

"Takratni ponujeni odstop g. Preroše ste sprejeli in objavili vašo ničelno toleranco do vožnje pod vplivom alkohola," mu je očital in hkrati spomnil na dogodek leta 2019, ko je zaradi tega, ker je napihal za volanom, odstopil takratni koprski podžupan Patrik Peroša. "Ali se je v 4 letih vaša ničelna toleranca omehčala? Ali g. Peroša ni bil izvrsten sodelavec in ste se mu zato z lahkoto odpovedali? Ja strankarska izkaznica merilo za ohranitev položaja?" je bil neizprosen v svojem komentarju.

"Spomnim naj, da ste se z lahkoto znebili še enega funcionarja, ki ni bil iz vaših vrst. No ja, naj presodijo volivci. Jaz ostajam načelen. Ničelna toleranca in enaka merila presoje odgovornosti," je zaključil svoje očitke.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol