N. V. | 29. 8. 2023, 16:09

Izjemen porast okužb s koronavirusom: v nekaterih slovenskih krajih potrdili novo, zelo nalezljivo podrazličico

Profimedia/fotomontaža

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje opozarjajo, naj okuženi ostanejo doma. 

Koronavirusne okužbe že več tednov pospešeno naraščajo. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je število kovidnih bolnikov v svetu zadnji mesec poraslo za 80 odstotkov, večje število okuženih pa so v mesecu avgustu zabeležili tudi v Sloveniji.

Nove različice

Povsod po svetu kroži več novih podrazličic, nedavno so v Sloveniji potrdili zelo nalezljivo podrazličico erisPojav novih različic Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) spremlja z analizo virusa v odpadnih vodah. 

Podrazličico so že potrdili v Novi Gorici, Trbovljah in v Zagorju. Okužba s podrazličico ima težak postopek pri občutljivih in ljudeh z oslabljeno odpornostjo.

Profimedia

Stroka je prav tako pozorna na novo različico novega koronavirusa BA.2.86 za katero so značilne največje spremembe naenkrat – bodica proteina ima kar 35 mutacij. Svetovna zdravstvena organizacija še ni presodila, ali gre za skrb vzbujajočo različico. Če bo, ji bodo dodelili novo ime – po grški abecedi je na vrsti črka pi.

Ste se okužili? NIJZ smernice

Koliko oseb v Sloveniji je okuženih s koronavirusom, z gostovostjo ne ve nihče. Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje za Primorske novice priznavajo, da v Sloveniji več nimamo sistematičnega testiranja.

Testiranje je zdaj v Sloveniji priporočljivo predvsem za ranljive skupine, o testiranju pa odločajo zdravniki. Slovenci, ki ne spadajo v ranljivo skupino, se lahko testirajo s testi za samotestiranje, ki jih lahko kupimo v lekarnah. Za zdaj še ni potrebe po vnovični vzpostavitvi točk za testiranje, pravijo na NIJZ, a dodajajo, da bodo jih vnovič odprli, če bodo še naprej beležili izjemen razmah okužb.

Čeprav ni več predpisane obvezne izolacije, v času okužbe, naj ne bi hodili v službo, po vrnitvi na delo pa iz NIJZ svetujejo, da nosite zaščitno masko, dokler niste povsem brez vseh znakov okužbe. Posodobljena priporočila bo NIJZ pripravil septembra.

Od septembra lani so v veljavi priporočila za cepljenje proti covidu-19. Sezonski poživitveni odmerek je priporočen starejšim od 60 let, posebej ranljivim kroničnim bolnikom in oskrbovancem domov starejših.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol