Uredništvo | 19. 8. 2023, 10:44

Novi podatki o širjenju koronavirusa: nas jeseni čaka novi val okužb?

Žiga Živulović j.r./Bobo

Število covidnih bolnikov je po svetu v zadnjem mesecu naraslo za 80 odstotkov, kako hudo je pri nas?

V Evropi in po svetu se povečuje nova podrazličica koronavirusa, imenovana EG.5. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pri nas zaenkrat ne beleži intenzivnega širjenja koronavirusnih okužb. V skladu z metodologijo spremljanja okužb s SARS-CoV-2 (covid-19) zajemajo laboratorijsko potrjene primere z datumom izvida za pretekli dan. Ob tem pa pravijo: "Ker so podatki v stalnem procesu zbiranja in posodabljanja, se podatki za nazaj lahko spremenijo. Zbrani podatki do vključno preteklega dne se osvežijo vsak dan do 10. ure," so zapisali na svoji spletni strani.

In kakšni so njihovi zadnji podatki?

V petek so po podatkih na njihovi spletni strani opravili 108 testov PCR in 100 hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom. Od tega so potrdili sedem primerov okužbe. V zadnjih sedmih dneh so v povprečju potrdili štiri primere okužbe z novim koronavirusom na dan na 100 000 prebivalcev, medtem ko je povprečje potrjenih primerov v zadnjem tednu osem.

NIJZ

A številke so verjetno precej višje

Kot so v preteklih dneh na NIJZ pojasnili za STA, pa je obseg testiranja zelo omejen. To se namreč izvaja "predvsem v kakšnih skupnostih, kjer so posebej ranljive skupine - npr. domovi za ostarele osebe".  Na NIJZ tako za zdaj nimajo podatkov, da bi se koronavirus intenzivno širil ali da bi zabeležili izbruhe.

Profimedia

Obenem so pojasnili, da so ne glede na novo različico koronavirusa, ki naj bi bila nekoliko bolj nalezljiva, simptomi okužbe za zdaj enaki kot pri dosedanjih različicah. Prav tako ni poročil, da bi šlo za težje oblike bolezni, niti pri skupinah, ki veljajo za bolj ranljive, kot so starejši.

Razmere bodo pozorno spremljali

Infektologinja Bojana Beović je ob tem opozorila, da lahko glede na trende po svetu tudi pri nas pričakujemo jesenski val okužb s koronavirusom, navaja Žurnal, poletje je namreč pomenilo tudi številna potovanja Slovencev po svetu.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Ob tem veljajo splošna priporočila o higieni kašljanja in smrkanja, bolni prebivalci pa naj ostanejo doma. V bolnišničnem okolju se bolnice glede na stanje same odločajo o omejitvah obiskov, "še posebej to velja za oddelke, kjer so z vidika covida-19 posebej ranljive osebe", pa sta dve slovenski bolnišnici - Splošna bolnišnica Celje in oddelek bolnišnice Petra Držaja v Ljubljani - navedli glede nedavnih odločitev o omejitvi obiskov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord