26. 3. 2023, 20:23 | Vir: STA

Korupciji v zdravstvu ni videti konca: razkrita najnovejša afera

Profimedia

Ministrstvu za zdravje je tokratno korupcijo uspelo preprečiti, a Slovenci bomo ostali brez aparatur, ki jih v zdravstvu primanjkuje.

Ministrstvo za zdravje je ustavilo skoraj 40-milijonski nakup aparatur za magnetno resonanco zaradi domnevnega favoriziranja enega od dobaviteljev medicinske opreme pri pripravi javnega naročila. Zadevo glede domnevno pristranskega javnega naročila so predali Nacionalnemu preiskovalnemu uradu in Komisiji za preprečevanje korupcije.

Javno naročilo za nakup 16 naprav za magnetno resonanco v vrednosti 38 milijonov evrov za 13 zdravstvenih ustanov v imenu urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu pripravlja skupina radiologov, ki so že lani pripravili tehnične specifikacije.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Še pred objavo javnega naročila pa je urad opravil informativno povpraševanje med petimi potencialnimi dobavitelji. Po pregledu dokumentacije sta dva od njih sporočila, da želenih naprav zaradi zahtevanih tehničnih lastnosti ne moreta dobaviti. Druga dva, gre za podjetji GH Holding in Gorenje GTI, pa sta na urad naslovila ločeni protestni pismi z očitki, da posredovane tehnične zahteve ustrezajo samo napravam, ki jih dobavlja podjetje Siemens.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.