20. 11. 2023, 12:06 | Vir: STA

Kabinet predsednika vlade: "Robert Golob bo KPK predstavil dejstva in s tem ovrgel vse sume"

Bobo/fotomontaža

Premier Robert Golob je prejel obvestilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o uvedbi postopka preiskave zaradi sumov kršitve integritete, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. 

Napovedali so, da bo Golob v nadaljevanju "predstavil vsa relevantna dejstva in s tem ovrgel vse sume".

KPK je namreč zoper premierja Roberta Goloba uvedla preiskavo zaradi zaznanih sumov kršitve integritete v povezavi s prijavo o domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na ministrstvu. KPK je o tem odločila 3. novembra, danes pa s tem, kdo je obravnavana oseba, seznanila javnost.

KPK je uvedla predhodni preizkus v zadevi na podlagi decembra 2022 prejete prijave. "Na podlagi skrbnega in temeljitega pregleda pridobljene oziroma razpoložljive dokumentacije, pojasnil in relevantnih dejstev, pri čemer je potekalo tudi sodelovanje z drugimi organi, je komisija zaznala sum kršitve integritete, kot jo opredeljuje zakon o integriteti in preprečevanju korupcije," so navedli v današnjem sporočilu za javnost.

Dodali so, da se s preiskavo nadaljuje postopek v delu omenjene prijave, medtem ko se del očitkov iz prijave še preverja v predhodnem preizkusu.

Pri tem na KPK poudarjajo, da bo šele nadaljnji postopek pokazal, ali bodo zaznani sumi kršitev tudi potrjeni ali pa bodo ovrženi. "Obravnavana oseba ima v postopku zagotovljene vse pravice v skladu s predpisi, v okviru teh pa bo imela tudi možnost pojasniti svoja ravnanja," so pojasnili.

Bobo

Očitke o političnih pritiskih na policijo je nekdanja notranja ministrica KPK naznanila decembra lani, ko je tudi odstopila z ministrske funkcije. O teh pritiskih je ponovno spregovorila na odmevnem zaslišanju pred preiskovalno komisijo DZ, ki preiskuje nedopustno politično vmešavanje v delo policije in drugih pristojnih državnih organov. Ponovno je izpostavila, da je bila deležna političnih pritiskov s strani predsednika vlade, ki so kasneje vodili do njenega odstopa.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol