22. 6. 2022, 11:33

Krajani ostro nad posek dreves v Kopru: "To je barbarsko!"

Koper je tudi moj in tvoj
Krajani ostro nad posek dreves v Kopru: "To je barbarsko!" (foto: Koper je tudi moj in tvoj)

Dejanje označujejo kot barbarsko, koprsko občino in različne ustanove ter nadzorne organe pa pozivajo, naj posege v prostor končajo. Investitor, družba Grafist, obljublja, da bodo drevesa nadomestili.

Nekatere prebivalce Kopra je razburil posek dreves v središču mesta na zemljišču prihodnjega objekta Levji grad nasproti banke Intesa Sanpaolo.

Krajani opozorili na škodljivost poseka

Krajani, člani sveta Krajevne skupnosti Koper - Center, so na "očitno škodljiv" posek opozorili na torkovem protestu. Kot je po poročanju Primorskih novic povedal predsednik sveta Jadran Čalija, "brezvestno početje lokalnega gradbinca razkriva vso bedo, neznanje in kaos upravljanja z mestom, ki ječi pod posledicami investicijskega kriminala v preteklosti".

"Mesto, predvsem njegovo zgodovinsko jedro, ne more biti razumljeno in obravnavano kot izključno tržno blago," je dejal.

Na pozive občini in odgovornim, naj ukrepajo, je višja naravovarstvena svetovalka in krajinska arhitektka v piranski enoti zavoda za varstvo narave Tina Trampuš za Primorske novice pojasnila, da park, kjer so bila posekana drevesa, nima statusa naravne vrednote, zato investitor za posege ne potrebuje njihovega soglasja.

Pozivajo k spremembam 

Trampuševa meni, da bi lahko le občina v prostorskih dokumentih določila ohranitev dreves ali pa bi, denimo, sprejela poseben odlok, ki bi natančneje opredelil območja zelenih površin.

Primorske novice

V koprski občini so zaradi poseka razočarani, saj je šlo za enega zadnjih večjih zelenih območij v neposredni bližini zgodovinskega mestnega jedra, ki ga niti nove zasaditve in ozelenitve ne bodo mogle ustrezno nadomestiti, je za časopis opozoril Mitja Volčanšek iz občinske službe za odnose z javnostmi.

Kot je pojasnil, je občina priložnost, da na tej lokaciji zagotovi okoljsko in družbeno bistveno sprejemljivejši projekt, zapravila že pred desetletjem, ko je bilo investitorju izdano pravnomočno in dokončno dovoljenje za gradnjo.

Grafis
Tako naj bi bila videti objekt in okolica po izgradnji.

Tako naj bi bila videti objekt in okolica po izgradnji.

Ne glede na to bo občina po njegovih besedah z investitorjem skušala doseči dogovor o boljši rešitvi za ta prostor, ki bi v večji meri sledila javnemu interesu.

V Grafistu so v odzivu obljubili, da bodo vsa posekana drevesa nadomestili z novimi, za kar da so pripravili bogat načrt zasaditve. Na mestu posekanih dreves bo tako nastal park, v katerem bo število dreves podvojeno, zatrjujejo. "Po načrtovani parkovni zasaditvi bodo vsa posajena drevesa že visoka in starejša ter bodo že takoj ob zasaditvi nudila prebivalcem in obiskovalcem prijetno senco. Park bo odprtega značaja in bo prilagojen vsem starostnim skupinam," so še zapisali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.