A. B./STA | 29. 4. 2023, 09:58

Kralj Karel lll. je obiskal Slovenijo: katere kotičke je odkrival in kaj je povedal o naši mali državi?

Profimedia/fotomontaža

Pisalo se je leto 1998, ko nas je obiskal prvič, in Sloveniji namenil besede, ki pričajo o njeni skrivnostni naravi. 

Britanski kralj Karel III. je bil že leta 1998, takrat še v vlogi prestolonaslednika, na obisku v Sloveniji. Kot edini britanski monarh doslej je našo državo leta 2008 obiskala njegova mati, Elizabeta II., v Sloveniji so že mudili tudi vsi njeni preostali otroci. Britansko veleposlaništvo bo na dan kronanja obudilo del poti obiska princa Charlesa.

Vrhunec stikov med Slovenijo in britansko kraljevo družino je bil obisk zdaj že pokojne Elizabete II., ki je bila s soprogom, princem Philipom na tridnevnem državniškem obisku oktobra 2008. Njen gostitelj je bil takratni predsednik Danilo Türk, v Slovenijo pa jo je ob svojem obisku v Londonu leta 2001 povabil že Milan Kučan.

Bobo

Prav on je že novembra 1998 na dvodnevnem obisku v Sloveniji gostil današnjega kralja Karla, takrat še prestolonaslednika, valižanskega princa Charlesa. V okviru bogatega programa si je med drugim ogledal Bled, obiskal je Triglavski narodni park, kjer se je povzpel na slap Peričnik, v dolini Radovne pa si je ogledal kmetiji, ki se ukvarjata z biološko pridelavo hrane.

Na Brdu pri Kranju se je na slovesni večerji srečal z okrog 50 uglednimi Slovenci, med njimi s takrat najstarejšim živečim olimpionikom Leonom Štukljem.

Izlet po državi je komentiral z besedami, da je Slovenija "ena najbolje čuvanih skrivnosti v Evropi".

Posebna darila 

Kučan je princa obdaroval z velikim čebelnjakom z desetimi poslikanimi panjskimi končnicami, od njega pa je dobil v dar posebno uro z ornamenti. Kot so navedli na britanskem veleposlaništvu, je čebelnjak še vedno v uporabi na posestvu Highgrove.

Obdarila ga je tudi takratna županja Ljubljane Vika Potočnik, in sicer z repliko Plečnikovega zmaja, ki grize svoj rep. Charles se je sprehodil po mestu in med drugim dejal, da ne ve, zakaj ni že prej prišel v Ljubljano.

Profimedia

Britansko veleposlaništvo v Ljubljani in Planinski muzej v Mojstrani bosta prav na dan kronanja s pohodom do slapa Peričnik spomnila na Charlesov obisk. Z dogodkom želijo tudi izpostaviti vrednote novega kralja Karla III. in vezi, ki ga povezujejo s Slovenijo.

Kot namreč poudarjajo na veleposlaništvu, je Charles še kot princ na obisku v Sloveniji izpostavil vrednote, za katere se zavzema tudi kot kralj. To so predvsem varovanje okolja in trajnostni razvoj, skrb za skupnost in delovanje v korist javne dobrobiti.

V Sloveniji tudi drugi člani kraljeve družine 

Še pred Charlesom je Slovenijo obiskala njegova sestra, princesa Anne, ki jo je prav tako sprejel takratni predsednik Kučan. Na obisk jo je sicer povabilo Društvo za razvijanje preventivnega in prostovoljnega dela, ki je že leta 1993 navezalo prve stike z britansko organizacijo Save the Children. Sestala se je z več nevladnimi organizacijami, se srečala s skupino begunskih otrok in s predstavniki Romov.

Profimedia

V vlogi odposlanca britanskega zunanjega ministrstva in urada za mednarodno trgovino in investicije se je leta 2007 v Sloveniji mudil tudi tretji Elizabetin otrok, princ Andrew. Njegova javna vloga v okviru kraljeve družine je sicer v zadnjih letih zaradi povezav s spolnih zlorab obtoženim ameriškim finančnikom Jeffreyjem Epsteinom močno okrnjena.

Profimedia

Kar dvakrat pa je bil doslej v Sloveniji najmlajši od štirih otrok pokojne kraljice, princ Edward. Njegov prvi obisk s soprogo Sophie junija 2013 je bil namenjen ustvarjanju poslovnih priložnosti ter krepitvi odnosov s Slovenijo, visoki par pa sta med drugim sprejela tako premierka Alenka Bratušek kot predsednik republike Borut Pahor. Drugič je bil pri nas maja 2019, ko sta s Pahorjem v Gornjem Suhorju pri Vinici, kjer se je leta 1945 zrušil bombnik z britansko posadko, obeležila prvi dan slovensko-britanskega prijateljstva.

Na kronanje Nataša Pirc Musar

Na kronanju Karla III. čez en teden v Londonu pričakujejo številne voditelje držav in predstavnike kraljevih družin z vsega sveta, povabljenih na slovesen obred v Westminstrsko opatijo je okrog 2000. Iz Slovenije tja potuje predsednica republike Nataša Pirc Musar v spremstvu soproga.

Nad seznamom gostov na kronanju bdi britanska vlada, saj gre za državniški dogodek. V imenu kralja Karla III. in njegove soproge Camille, ki je bila ob tej priložnosti prvič poimenovana kot kraljica, so jih po poročanju britanskega BBC razposlali približno 2000.

Borut Živulovič/BOBO

Poleg britanskih političnih voditeljev, vključno s premierjem Rishijem Sunakom, so vabilo prejeli številni zvezdniki, dostojanstveniki, voditelji držav in člani kraljevih družin z vsega sveta.

Med drugim pridejo francoski predsednik Emmanuel Macron, avstralski premier Anthony Albanese, nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, poljski predsednik Andrzej Duda, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Filipinov Ferdinand Marcos mlajši. Ameriškega predsednika Joeja Bidna bo zastopala njegova soproga Jill Biden.

Med gosti bo tudi predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar, ki bo v London potovala skupaj s soprogom Alešem Musarjem.

Svečana obleka 

Iz predsedničinega urada so pojasnil, da se za sprejem v palači pričakuje poslovna obleka, klobuk za ženske ni potreben. Oblačila so lahko v katerikoli barvi, tudi črni. Za kronanje pa se pričakuje dnevna obleka za ženske in t. i. morning coat za moške. Klobuk za ženske ni obvezen, oblačila pa so lahko v katerikoli barvi, tudi črni.

Kot dodajajo, je kronanje eden največjih diplomatsko-protokolarnih dogodkov, zato je prav, da ima Slovenija kot država članica EU, severnoatlantskih povezav in tradicionalno dobrih odnosov z Veliko Britanijo, na takšnem dogodku svojega predstavnika. Predsednica republike bo izkoristila to priložnost tudi za kratka srečanja z nekaterimi izmed prisotnih voditeljev.

Twitter/Politics For You

Meghan in Harry na kronanju? 

Veliko pozornosti je sicer deležna tudi udeležba posameznih članov kraljeve družine. Da bo ob tej priložnosti pripotoval v London, je po dolgotrajnih ugibanjih in v luči zaostrenih odnosov potrdil Karlov sin, princ Harry. Ne bo pa tja njegove soproge Meghan, ki bo v ZDA ostala s hčerko Lilibet in sinom Archiejem, ki bo prav na ta dan dopolnil štiri leta.

Profimedia

Na kronanju ne bo niti vojvodinje yorške, nekdanje soproge princa Andrewja, ki sploh ni prejela vabila. Andrew, ki ima zaradi povezav z Jeffreyem Epsteinom v kraljevi družini zelo okrnjeno vlogo, naj bi se dogodka udeležil.

Camillini vnuki bodo skupaj s Karlovim vnukom, princem Georgeem med paži v Westminstrski opatiji.

Poleg predstavnikov držav in kraljevih družin sta sicer kralj in kraljica na slovesnost povabila še 850 ljudi, ki so se izkazali s svojim delovanjem v lokalnih skupnostih, med drugim z dobrodelnim delom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord