13. 4. 2022, 22:18 | Vir: STA

Zdravstveni dom Kranj: razburjeni starši s peticijo proti TAKŠNI obravnavi otrok

Profimedia

Zdravniki otroke z infektivnimi stanji še vedno pregledajo v zabojniku pred stavbo zdravstvenega doma.

Predvidoma do 25. aprila bodo obravnavo otrok znova preselili iz zabojnika v zdravstveni dom. S toplim vremenom in višjimi temperaturami pričakujejo manj virusnih obolenj, ki so trenutno v velikem porastu. To je razlog, da otroke še vedno obravnavajo v zabojniku, kar pa je razburilo starše.

Starši so na vodstvo zdravstvenega doma naslovili peticijo

V kranjskem zdravstvenem domu so s pandemijo covida-19 uvedli ločeno pregledovanje bolnikov z infektivnim stanjem, ki ga v zadnjih mesecih kljub omilitvi epidemioloških ukrepov izvajajo še naprej. Tako otroke z infektivnimi stanji zdravniki še vedno pregledajo v zabojniku pred zdravstvenim domom. Kot so pojasnili, so otroci po dveh letih pandemije, ko so veliko časa preživeli doma, še bolj podvrženi okužbam, saj so manj prekuženi z raznovrstnimi boleznimi.

Oskrba otrok pri dežurnemu pediatru v zabojniku namesto pri izbranem pediatru znotraj zdravstvenega doma je razburila starše, ki so v začetku tega tedna na vodstvo zdravstvenega doma naslovili peticijo z več kot 1000 podpisi, s katero so zahtevali ponovno uvedbo ambulantne obravnavo otrok pri izbranem pediatru znotraj zdravstvenega doma.

Zdi se jim namreč nerazumljivo, da otroci s prehladnimi znaki in drugimi težavami, ki niso povezani z novim koronavirusom, zelo težko pridejo do obravnave pri svojem pediatru in so še vedno obravnavani v zabojniku. Prepričani so, da je možno obravnavo vseh pediatričnih bolnikov organizirati tako, da bolnim otrokom ne bo treba čakati zunaj ali v avtih na parkirišču.

Po mnenju zdravnikov so otroci ustrezno obravnavani

V zdravstvenem domu so zagotovili, da so vsi bolniki v zabojniku pred zdravstvenim domom deležni primerne in s strokovnega vidika ustrezne obravnave, kar je potrdilo tudi vseh osem kranjskih pediatrinj, ki so javno objavile svoje mnenje. Kot so zapisale, je bilo veliko truda vloženega v infektivno ambulanto. Poudarile so, da so otroci strokovno ustrezno obravnavani, saj prostor ne vpliva na obravnavo.

S toplejšim vremenom pričakujejo upad infektivnih obolenj. Tako bodo do predvidoma 25. aprila obravnavo za vse otroke vrnili v zdravstveni dom v obstoječe čakalnice, kjer bodo še naprej skrbeli za ločevanje kurative in preventive. Medtem Zdravstveni dom Kranj skupaj z občino pripravlja oziroma preučuje rešitve za primer ponovnega izbruha okužb v jesenskem obdobju, so danes sporočili z Mestne občine Kranj.

Kot je povedala direktorica kranjskega zdravstvenega doma Lilijana Gantar Žura, je zabojnik kratkoročna rešitev, ki so jo vzpostavili v času epidemije, v uporabi pa je tudi v času izjemnega porasta okužb z drugimi virusi. "S prostorskim ločevanjem otrok z infekcijskim stanjem od drugih obolelih smo preprečili dodaten prenos okužb oziroma še večji izbruh, s tem pa posledično morebitne zdravstvene zaplete pri otrocih, ki imajo od začetka epidemije covida-19 izdatno oslabljen imunski sistem," je poudarila.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.