A. B. | 30. 4. 2023, 07:00

Kresovanja niso le veselice ... lahko so izjemno nevarna (z vami delimo nasvete, kako ravnati v primeru požara)

Žiga Živulovič jr./BOBO/fotomontaža

Čeprav so nekatera kresovanja po Sloveniji zaradi slabega vremena že odpovedali, bo nekomu zagotovo uspelo zanetiti iskrico. A v primeru, da se ta razširi v požar, ostanite mirni in že pred samo postavitvijo kresa premislite, ali ravnate varno. 

V številnih krajih po Sloveniji potekajo še zadnje priprave na prvomajska praznovanja in kresovanja, ki se tradicionalno odvijejo na predvečer mednarodnega praznika dela. Ker pa so dogodki ob prazniku delavstva v veliki meri odvisni od vremena, številni organizatorji te dni "trepetajo" pred muhastim vremenom, ki je za april značilno nestanovitno, je poročal N1. 

A četudi nekatera odpovedujejo, so pred nami dnevi, ko si boste zagotovo zaželeli podružiti ob ognju. 

"Vse organizatorje morebitnih javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki boste ob prvomajskih praznikih kurili kresove v naravnem okolju, opozarjamo, da morate pri tem upoštevati predvsem naslednje napotke, omejitve in prepovedi," so v opozorilu za javnost zapisali slovenski gasilci in se pri tem pridružili napotkom Uprave za zaščito in reševanje RS. 

Žiga Živulović j.r./Bobo

Na te nasvete bodite še posebej pozorni 

  • Prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega metra od roba kurišča kresa, če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi materiali (npr. peskom, kamni ali opeko),
  • kres mora biti ves čas pod nadzorom polnoletne osebe,
  • ob vetrovnem vremenu se kresa ne sme prižigati, če pa kres že gori, je treba kurjenje prekiniti,
  • pri kurjenju kresov je priporočljivo uporabiti čim bolj suh les in druge naravne, nenevarne materiale,
Bobo
  • prepovedano je uporabljati nevarne, vnetljive in eksplozivne snovi ter kuriti odpadke,
  • po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. peskom ali zemljo),
  • na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci.

"Če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno pristojne gasilske enote," opozarjajo in dodajajo: "V primeru morebitne razglašene velike ali zelo velike požarne ogroženosti naravnega okolja je kurjenje kresov v naravnem okolju prepovedano." 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord