8. 1. 2024, 12:08 | Vir: STA

Znano je, kdaj se bo začelo reševanje družine, ki je ostala ujeta v jami več kot dva kilometra pod zemljo

Maks Merela/JMS/Bobo

Do peterice ujetih se je že prebilo več ekip potapljačev, ki so jih oskrbeli z vsem potrebnim.

Evakuacija petih ljudi, ki so v Križni jami ujeti od sobote popoldne se bo po besedah poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana začela okrog 14. ure. Šestan je dosedanji potek reševanja ocenil za dobrega. Tričlanska družina in dva vodnika so ujeti zaradi visokega vodostaja, približno 2,4 kilometra od vhoda v jamo.

Maks Merela/JMS/Bobo

Jamo delno zalila voda in jim onemogočila izhod

Po Šestanovih navedbah je voda, ki je povzročila visoki vodostaj prišel iz smeri Hrvaške, kar je presenetilo sicer izkušena jamska vodnika. "Ko so se ujeti vračali iz jame so ugotovili, da je jama delno zalita, zaradi česar so se umaknili na varno mesto," je povedal Šestan.

Že v soboto popoldne je stekla reševalna akcija, doslej pa se je do ujetih prebilo več ekip potapljačev, ki so jih oskrbeli z vsem potrebnim.

Do ujetih se je spustila že druga ekipa reševalcev.

Do ujetih se je spustila že druga ekipa reševalcev.

Facebook/Jamarska reševalna služba

Stanje ujetih stabilno

Peterica je sicer na varnem, v ogrevanem bivaku na skalni polici približno deset metrov nad vodo, imajo hrano, topla oblačila in gorilnike, njihovo stanje pa je po zadnjih poročilih jamarsko-potapljaške ekipe stabilno.

Na komercialni ogled Križne jame se je tričlanska družina s polnoletnim otrokom in dvema vodnikoma v soboto ob 8. uri odpravila v okviru Društva ljubiteljev Križne jame. Ker ob predvideni 15. uri niso prišli iz jame, se je dežurni iz društva spustil v jamo in ugotovil, da je prišlo do porasta vode, zato je ob 17. uri sprožil reševalno akcijo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol