P.M. | 25. 4. 2023, 17:30

Kršenje delavskih pravic goričanskih šivilij: v pripravi je kazenska ovadba

Profimedia/Bobo/fotomontaža

Ta bo zaradi suma kaznivega dejanja kršitev temeljnih pravic delavk in delavcev zoper odgovorne osebe v podjetju vložena še ta teden.

O tem, da v podjetju Moda Mi&Lan, kjer je nekoč deloval šiviljski obrat Mura, prihaja do številnih kršitev delavskih pravic, je v preteklih dneh prvi poročal N1. Na razkritje se je za omenjeni medij zelo ostro odzval državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan.  Na njihovo vprašanje, kaj je šlo narobe, da je od prvih kršitev do ovadbe moralo miniti kar dobro desetletje, je odgovoril: “Kaj je delal inšpektorat narobe? Verjetno veliko.”

Končno vložitev ovadbe

Čeprav inšpektorji za delo v to podjetje hodijo že 11 let - pri njih so opravili 33 nadzorov, potrdili 42 kršitev, nekatere še preverjajo, izrekli pa so za več tisoč evrov glob, se ni zgodilo nič. Je to običajno? Na inšpektoratu za delo so za N1 povedali, da Mode Mi&Lan niti ne obravnavajo več kot povprečno podjetje, saj običajno v enem podjetju ne opravijo toliko nadzorov, kot so jih v tem. 

Profimedia

Kot kaže, pa so se stvari končno začele premikati, saj so se na inšpektoratu le odločili, da odgovorne v podjetju še v tem tednu kazensko ovadijo. Vložitev ovadbe pozdravljajo tudi na pristojnem ministrstvu.

“Če je vse to, kar ste razkrili, res in če se potrdijo tudi vse ugotovitve inšpektorata, takšno podjetje ne bi smelo obstajati, odgovorni za tako brutalno izkoriščanje pa bi morali za zapahe.”

Za kakšne kršitve je vse šlo?

Kot je razkril N1, je v tem podjetju vedno znova prihajalo do neizplačil sobotnih ur in onemogočanja njihovega koriščenja, onemogočanja izrabe letnega dopusta, zamud pri izplačilu plač, nadomestil za malico in prevoz na delo, celo prispevkov. Ob vsem navedenem pa v zadnjem času tudi do kršitev varstva pri delu in neizplačila regresa, ki je prav tako zakonska obveznost delodajalca.

Od lanskega regresa, ki bi moral znašati najmanj 1.074 evrov, kolikor je bila v letu 2022 minimalna plača, so zaposleni videli vsega okoli 90 evrov.

Podjetje ima blokirane račune

To naj bi bil razlog, da šivilje tudi še niso dobile plače za marec, ki bi jo morale dobiti 18. aprila. A je Moda Mi&Lan lani po več letih poslovala pozitivno, podjetje je namreč ustvarilo dobre tri milijone evrov prihodkov in leto končalo s 40.727 evrov čistega dobička." Bilančnega dobička je za 225.286 evrov, pa kljub temu šivilje ne lani ne letos niso dobile vsega, kar jim pripada," ugotavlja medij.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Se kršenje pravic delavcev pri nas "izplača"?

Med pripravo zgodbe o goričanskih šiviljah jih je več virov opozorilo, da je kršenje delavskih pravic v Modi Mi&Lan lahko tudi poslovni model, ki pa ga – da ne bo pomote – sistem dopušča. Bolj kot skladno z zakonodajo izplačevati delavce se lahko izplača plačevati globe, dodajajo.

"Recimo, če bi lastnik direktor Mode Mi&Lan Milan Mörec, star maček v tekstilni industriji in nekdanji član uprave nekdanje Mure, svojim šiviljam izplačal lanski regres v celoti, pa ga ni, bi ga to ob nekaj več kot sto zaposlenih stalo več kot 100.000 evrov (če bi izplačal minimalnega). Globa, ki jo zaradi tega tvega, je neprimerno nižji strošek."

Murine šivilije leta 1990.

Murine šivilije leta 1990.

Bobo

Ali to država dopušča?

Tudi profesorica na ljubljanski fakulteti za socialno delo dr. Vesna Leskošek jih je opozorila, da pri tem, da se tako sistematično in ponavljajoče se kršenje pravic dogaja, veliko vlogo igra država, ki slabo naslavlja razmerja moči med zaposlenimi in vodstvom podjetja. “Slovenija je zelo šibka pri preprečevanju slabih praks, zlorab delavskih pravic in trpinčenja. Sam sistem še ni oblikoval ukrepov, ki bi tako ravnanje kaznovali in preprečevali. Nasprotno; deluje na način, ki podpira zlorabe,” je dejala.