Uredništvo | 30. 12. 2023, 19:01

Z novim letom spremembe pri krvodajalstvu

Bor Slana/Bobo

Odslej več delodajalcu ne boste mogli izročiti potrdila za uveljavitev odsotnosti iz dela zaradi darovanja krvi.

Papirnati obrazec, ki ga ob darovanju krvi prejmejo darovalci, se z novim letom poslavlja. "Od 1. januarja 2024 bo izdaja potrdila darovalcem za uveljavitev odsotnosti iz dela zaradi darovanja krvi (potrdilo za službo) potekala neposredno v sistem ZZZS (E.PODK), do katerega bodo delodajalci dostopali sami. E-potrdilo bo nadomestilo obstoječi papirnati obrazec," za Žurnal24 pojasnjuje Polonca Mali z zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino. Ostalim krvodajalcem, ki potrebujejo le potrdilo o udeležbi – recimo dijakom in študentom – bodo še naprej izdajali papirnata potrdila o udeležbi. Zaradi izdaje e-potrdila bodo krvodajalci odslej poleg osebnega dokumenta s seboj morali prinesti tudi kartico zdravstvenega zavarovanja.

Bravo, Slovenci! Krvi je dovolj, na krvodajalskih akcijah pa vse več mladih

V Sloveniji je okoli 65 tisoč aktivnih krvodajalk in krvodajalcev, ki enkrat ali večkrat letno darujejo kri in tako skrbijo za nemoteno preskrbo s krvjo. Tako smo tudi v letu 2023 uspešno uravnavali zaloge krvi. Medtem ko so zadostne količine kakovostne in varne krvi še vedno izziv za številne države, je ima Slovenija dovolj, pravi Malijeva. 

V Sloveniji je dovolj krvodajalcev, da smo na področju preskrbe s krvjo samozadostni.

V Sloveniji je dovolj krvodajalcev, da smo na področju preskrbe s krvjo samozadostni.

Bor Slana/Bobo

Na krvodajalskih akcijah v Sloveniji je prav tako vse več mladih, kar je zelo pohvalno. "Odzivajo se na povabila RKS, vabila preko družbenih medijev, marsikdo pa se za krvodajalstvo odloča tudi zaradi nadaljevanja družinske tradicije. V letu zabeležimo 10 ali več odstotkov mladih," razlaga, da mladi tako nadomestijo krvodajalce, ki zaradi starosti in zdravstvenih težav ne morejo več darovati krvi.

Darovanje krvi

S podatkov na spletni strani Daruj kri je razvidno, da je v zadnjih dneh leta 2023 najnižja zaloga krvi krvne skupine AB-. Prav tako pa so na spletu že razpisani datumi krvodajalskih akcij v letu 2024.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol