L. PA. | 18. 1. 2024, 13:22

V ljubljanski Šiški zaključena gradnja še enega stanovanjskega kompleksa, pokukali smo v notranjost (FOTO)

Metropolitan

Prodanih je že 97 odstotkov stanovanj, povprečna cena pa je bila 4400 evrov za kvadratni meter.

Podjetje Corwin s sedežem v Bratislavi je oznanilo uspešen zaključek gradnje stanovanjske soseske Kvartet v Šiški, ki se nahaja na nepremičninsko izjemno živahnem območju: ob nakupovalnem centru Aleja, Celovških dvorih, še eni novogradnji, kompleksu Spektra, v neposredni bližini sta tudi pred kratkim zgrajeni stolpnica Peca in rezidenca Celovška.

Kompleks štirih stanovanjskih stolpov s petnajstimi nadstropji, vreden 50 milijonov, je uporabno dovoljenje pridobil novembra lani, primopredaja novim lastnikom pa se je začela malo pred božično-novoletnimi prazniki.

Metropolitan

Kot so vodilni pri podjetju Corwin, ki se sicer posveča revitalizaciji degradiranih mestnih območij, danes povedali na novinarski konferenci, je prodanih 97 % stanovanj (na voljo jih je bilo 236), kar konkretno pomeni, da je na voljo še manj kot deset enot, od tega dva penthousa.

Njihove cene se razlikujejo glede na lego, kvadraturo, tip stanovanja in to, v katerem od stolpov se nahajajo, je bila pa povprečna cena 4400 evrov za kvadratni meter. To naj bi bilo po besedah Michala Maca, direktorja podjetja Corwin v Sloveniji, ceneje kot stanovanja pri konkurenci.

Arhiv Corwin

Penthousi po meri kupcev

Zahtevnejšim in premožnejšim kupcem so predvsem namenjeni štirje penthousi, po en na vrhu vsake stolpnice, ki so zasnovani tako, da je celotno nadstropje namenjeno le enemu stanovalcu, ki lahko uživa v raznolikih, prostranih razgledih na Ljubljano.

Razgled iz penthousa na vrhu ene od stolpnic.

Razgled iz penthousa na vrhu ene od stolpnic.

Metropolitan
Arhiv Corwin

Ti najzahtevnejši kupci si lahko tudi sami izberejo parket, ploščice in barvo sten, vsa preostala stanovanja pa te detajle že imajo.

Poleg penthousov je na voljo tudi nekaj terasnih stanovanj, stanovanja med prvim in desetim nadstropjem pa so stanovanja s tako imenovanimi ložami (manjšimi balkoni) ali francoskimi okni (v primeru garsonjer, ki lož nimajo).

Metropolitan

Večino stanovanj, so povedali pri Corwinu, so želeli nameniti običajnim kupcem, tako je bil najbolj iskan produkt garsonjera, ki meri 37 kvadratov, primerna za mlade ljudi, ki začenjajo samostojno življenje – v veliko primerih so jih zanje kupili starši.

Kopalnice so na voljo tako s kadmi kot s prhami.

Kopalnice so na voljo tako s kadmi kot s prhami.

Arhiv Corwin

Poudarek na zelenju in trajnosti

Za arhitekturno zasnovo so poskrbeli v slovenskem arhitekturnem studiu OFIS arhitekti pod taktirko Špele Videčnik, dobitnice nagrade RIBA.

"Stavbni volumni in parter soseske so razporejeni in oblikovani tako, da ustvarjajo intimo ter območja tišine. Geometrija prirezanih vrhov štirih stopničastih stolpov vzpostavlja dialog z gorami v ozadju. Geometriji volumnov sledijo raster oken, fasadnih plošč, balkonov ter kontrastni poudarek svetle in temne barve," je pojasnila arhitektka.

Dodala je, da je tudi parter med objekti oblikovan trodimenzionalno, da ustvarja več površine za zelenje ter več volumna za zemljino. Zeleni labirint nudi tihe kotičke za druženje, počitek in igro, kamor ne prodira morebiten hrup iz okolice.  

Arhiv Corwin

Vsi zeleni prostori – tako na terasah kot v parku – so tudi namenjeni zbiranju deževnice, da bo ta krožila in se optimalno vračala v naravni vodni krog. Zelene površine bodo vzdrževale naravno mikroklimo brez pregrevanja betona ali asfalta in zmanjševale vpliv toplotnega otoka, hkrati pa se bo v mikrookolju Kvarteta ohranjala naravna biotska raznovrstnost.   

Po besedah Tomaža Cirkvenčiča, vodje projekta Kvartet, soseska nudi mestno življenje, ki so mu dodali pridih narave in trajnosti.

Vsa parkirna mesta so pod zemljo, kar jim je omogočilo dovolj prostora za park z otroškim igriščem in prostori za druženje. So pa po drugi strani v pritličju vseh stolpnic kolesarnice s skupno več kot 500 mesti za kolesa, da imajo stanovalci kar najlažji dostop do njih – tako želijo spodbuditi, da bodo po njih posegali pogosteje kot po avtomobilih.

Vsako stanovanje ima v kolesarnici svoj prostor za kolesa.

Vsako stanovanje ima v kolesarnici svoj prostor za kolesa.

Metropolitan

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol