Uredništvo | 23. 1. 2024, 15:42

Besedna vojna Ladislava Trohe in Saše Petek: pojoči major prepričan, da je gostobesedna Štajerka storila kaznivo dejanje

Žiga Živulovič jr./Bobo

Znana pristašica teorij zarot se je tokrat v žaljivem in nestrpnem tonu lotila ministrice Emilije Stojmenove Duh, v bran pa ji je presenetljivo stopil Troha.

Na družbenih omrežjih sta se v zadnjih dneh znova močno sporekla nekdanja proticepilska zaveznika Ladislav Troha in Saša Petek, ki sta že vse od odhoda Petkove iz Trohovega gibanja OPS na bojni nogi.

Borut Živulovič/Bobo

Tokrat je kontroverzni nekdanji pripadnik slovenske vojske na Facebooku objavil izsek iz videoposnetka, v katerem se je Petkova grobo znesla nad ministrico Emilijo Stojmenovo Duh. Ker je ministrico žalila na podlagi narodnosti, jo je Troha javno obtožil storitve kaznivega dejanja spodbujanja sovraštva oziroma nestrpnosti.

Zaničevanje na podlagi narodnosti

Petkova, ki je znana po svojih skrajnih stališčih in naivnem tolmačenju prava, je šla po mnenju Trohe predaleč, ko je ministrici očitala, da ni Slovenka. Med drugim jo je povsem neutemeljeno in neupravičeno obtožila, da ne zna "niti tekoče slovensko."

V zaničljivem tonu je dejala, da se je od nekje priklatila ter njo in druge prišleke žaljivo označila za "smrade hudičeve", ki da so se "tu začeli šolati na naš račun". Ministrico je med drugim obtožila, da se obnaša kot mačeha, kot razlog pa znova poudarila, da Slovenija ni njena matična država.

Troha Petkovi privošči sodni postopek

Na nestrpne besede Petkove se je tokrat odzval tudi njen nekdanji tesni zaveznik Ladislav Troha, ki je v objavi na Faceboku trdil, da javno naznanja kaznivo dejanje, in sicer je po njegovem mnenju Pekova storila kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bobo

"Prav je, da okusite to pravno državo tudi vi," je svoji nekdanji sodelavki privoščljivo zapisal Troha, ki sicer meni, da so bili nekateri sodni postopki v katerih se je sam znašel v preteklosti, montirani. "Le kaj bo vaš protiargument, da ste nekatere sodržavljane, ki imajo iste pravice, kot jih imate vi, označili za smrade hudičeve, ki so se priklatili od nekje in se tukaj šolajo na naš račun," se je vprašal.

Je gostobesedna Štajerka objavo pravilno razumela?

Petkova mu ni ostala dolžna, in je v odgovoru na Facebooku zapisala: "Kršenje javnega reda in miru je lahko opredeljeno zgolj nekje, kjer se organizira javni shod."

Facebook/Saša Petek/posnetek zaslona

Ni sicer povsem jasno, kaj je želela s tem povedati, saj ji je Troha očital kaznivo dejanje in ne prekrška. Pa tudi sicer navedba Petkove ne drži, saj Zakon o javnem redu in miru "določa ravnanja, ki pomenijo kršitev javnega reda in miru na javnem kraju ali v zasebnem prostoru ter sankcije za taka ravnanja."

Vztraja pri svojih trditvah

V svojem zapisu je Petkova nadalje vztrajala pri svojih trditvah, ki jih je izpostavil Troha. "Dejstvo je, da imamo ministrico, ki se povsem napačno izraža. Dejstvo je, da obstaja v Sloveniji organizirana hudodelska kriminalna združba, kateri pripadajo mnogi člani večih različnih narodnosti. To ni niti laž, niti kleveta," je med drugim zapisala in zatrdila, da naj bi za vsako njeno javno trditev obstajali "materialni dokazi".

RTV/Posnetek zaslona

Tako Troha kot Petkova sta sicer znana pristaša teorij zarot, ki sta pred nekaj leti tesno sodelovala v gibanju OPS. Med drugim sta bila oba vidna obraza večmesečnega proticepilskega protesta pred stavbo TV Slovenija, ki se je 3. septembra 2021 zaključil s famoznim vdorom v televizijski studio

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol