14. 4. 2022, 19:21 | Vir: STA

Sezona gripe: TAKO lahko preprečite okužbo

Profimedia

Letos je bilo v Sloveniji več primerov teh obolenj v primerjavi z lanskim letom, ko tovrstnih okužb zaradi strogih epidemičnih ukrepov sploh ni bilo.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v zadnjem obdobju beleži večje število primerov okužb z virusom gripe, a se razmere umirjajo. V prejšnjem tednu od 4. do 10. aprila so potrdili 119 okužb z virusom gripe, kar predstavlja 10 odstotkov testiranih vzorcev. Teden pred tem je delež znašal 13 odstotkov.

Tudi na ljubljanski infekcijski kliniki beležijo nekoliko večje število primerov gripe, predvsem pri otrocih, je v ponedeljek pojasnila predstojnica klinike Tatjana Lejko Zupanc. Kot je dejala, na kliniki beležijo manj primerov kot v sezonah pred epidemijo covida-19, a hkrati več primerov kot lani, ko sezone gripe zaradi strogih epidemičnih ukrepov sploh ni bilo.

Tudi pediater Gorazd Kalan je potrdil, da je obravnaval nekaj otrok z znaki gripe. Sam bi težko ocenil, če gre v trenutnem obdobju za vrh števila okužb z virusom gripe, "se pa letošnja zaradi epidemije covida težka zima podaljšuje." Kot je pojasnil, so pediatri v tem obdobju običajno že zaznavali upad števila primerov respiratornih okužb pri otrocih.

Razlog za večje število primerov okužb z virusom gripe in drugimi respiratornimi virusi bi po njegovih besedah morda lahko pripisali povečanju medosebnih stikov ob umikanju epidemičnih ukrepov, kar različnim virusom do neke mere olajša širjenje po populaciji. Razlogov je gotovo več, je še poudaril.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ