R. K. | 16. 1. 2023, 12:11

Le nekaj dni po rojstnem dnevu umrla ena od najstarejših Slovenk

Profimedia

108-letna Mariborčanka, ki je jesen življenja preživljala v enem izmed štajerskih domov starejših občanov, je bila dobrega zdravja skoraj do konca svoje življenjske poti.

Komaj nekaj dni po tem, ko je dočakala svoj 108. rojstni dan, se je za vedno poslovila najstarejša Štajerka Marija Arih. Svojci so se od gospe, ki je dočakala resnično častitljivo starost, poslovili 13. januarja na pobreškem pokopališču v Mariboru. Arihova je bila trdnega zdravja skoraj do konca svoje življenjske poti in je kljub visoki starosti skrbela zase. Bistveno bolj zdrava je bila še ob lanskem božiču, a se ji je kmalu zatem zdravje hitro poslabšalo, so zapisali pri Slovenskih novicah.

Marija Arih se je rodila sredi prve svetovne vojne v Prepoljah na Dravskem polju v družini Štumberger in bila najstarejša od 11 otrok. Danes jo je preživela le še nekaj več kot desetletje mlajša sestra Cvetka. Ko je štela 16 let, je odšla od doma in se ustalila v Mariboru. Delala je v Hutterjevih tekstilnih tovarnah. Svojega bodočega moža Andreja Ariha pa je spoznala pri delu v Jugoslovanski strokovni zvezi in se z njim leta 1939 poročila. 

Svojega moža preživela za več kot pol stoletja

Leta 1941 je povila svojo prvo hči Miro, kasneje pa sta se jima z možem rodila še sinova Aleš in Ciril. Usoda je hotela, da je moža izgubila že leta 1972 in ga preživela za več kot pol stoletja. Jesen svojega življenja od leta 2015 preživljala v Domu sv. Lenarta v Lenartu v Slovenskih goricah, so navedli pri Slovenskih novicah

"Skromnost, doslednost, predvsem pa globoka vera gospe Arih, nam je vedno kažipot za biti bližnji drugemu. Njena leta izpričujejo bogate izkušnje in preizkušnje, katere so nam lahko v ponos, predvsem pa upanje, da se vse da, če le ohraniš svoj jaz in gojiš pristen odnos do vsakogar," so ob 108. rojstnem dnevu Arihove zapisali v domu, kjer je živela.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord