R. K. | 5. 8. 2022, 06:00

"Najprej štal'ca pol pa krav'ca!" Koliko dobitnikov doživljenjske rente danes še prejema denar?

YouTube/Špilak Robert/fotomontaža

Si predstavljate, da bi že od leta 1999 vsak mesec prejemali za celo plačo dodatnega denarja? Razkrivamo, koliko je med nami še prejemnikov legendarnih mesečnih rent, ki so zaslovele kot eden najpopularnejših slovenskih oglasov.

Ikonični oglas Športne loterije z naslovom Dobre vile se je po televizijskih ekranih vrtel leta 1999 in se v spomin vtisnili mnogo generacijam Slovencev. Le kdo se ne spomni kmeta Poldeta, ki mu je mama vedno govorila "najprej štal'ca pol pa krav'ca" in je zaradi naglušnih dobrih vil ter serije srečnih naključij prejel doživljenjsko mesečno rento v višini 100.000 takratnih tolarjev?

Ko reklamna sporočila postanejo slogani

Promocija rentne srečke Dobim podarim velja za enega najboljših slovenskih oglasov.

Dobro premišljena in načrtovana oglaševalska kampanja je bila, kot so nam pojasnili na Športni loteriji, ob pravem času na pravem mestu.

Reklamna sporočila iz oglasa so se med Slovenci uveljavila kot slogani in so pomembno doprinesla k prepoznavnosti Športne loterije. Podjetje pa je zanjo takrat prejelo tudi nagrado Oglaševalec leta.

Znameniti oglas je režiral Miha Hočevar, zasnovala pa agencija Luna. Po mnenju oglaševalskega strokovnjaka Aljoše Bagole ga odlikuje "zimzelenost vrhunskega tekstopisja, samosvoje režije in 'punch-linov', iz katerih bi lahko naredili cel film," je pred leti dejal za Dnevnik.

Posnetek zaslona/YouTube/Špilak Robert

Koliko je bilo prejemnikov doživljenskih rent?

Glavni dobitek, ki ga je bilo mogoče zadeti na rentni srečki, je z današnjega vidika morda nekoliko nenavaden. Doživljenjskih mesečnih rent trenutno namreč ne podeljuje več nobena igra na srečo. Pri Športni loteriji so pojasnili, da mora takšen koncept igre ujeti specifično družbeno ozračje tako iz marketinškega kot iz trajnostnega vidika.

"V trenutnem zakonodajnem okviru in trgu bi težko uspešno izpeljali takšen projekt."

Mesečne rente v višini 100.000 tolarjev je Športna loterija v okviru igre Dobim podarim podelila 12 srečnim dobitnikom, še trije pa so prejeli mesečne rente, ki so jim jih izplačevali deset let. "Poleg navedenih rent je bilo na srečki zadetih še 33 različnih rent, ki so se izplačevale od enega do petih let", so pojasnili in dodali, da omenjene rente še danes izplačuje Zavarovalnica Triglav, ki je bila partnerica projekta.

Posnetek zaslona/YouTube/Špilak Robert

Je sprememba valute vplivala na višino zneska?

Kot so razkrili pri zavarovalnici, menjava valute na višino izplačila ni vplivala.

"Ob menjavi smo znesek pretvorili iz tolarjev v evre po tečaju konverzije. Povprečna mesečna renta, ki se izplačuje iz tega naslova, trenutno znaša 710 evrov."

Še nekoliko več podrobnosti o višini zneska pa so razkrili pri Športni loteriji, kjer so pojasnili, da "najvišje mesečno izplačilo rente znaša 796,71 evra, najnižje pa 570,92 evra." Oboji so potrdili tudi, da mesečna izplačila še danes prejema vseh 12 upravičencev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord