1. 10. 2023, 15:26 | Vir: STA

Svečana trgatev v Mariboru: obrali najstarejšo trto na svetu in okronali novo vinsko kraljico

Facebook/Stara trta World's Oldest Vine

Prvi grozd je odrezal priznani koreograf in plesalec Edward Clug.

Na mariborskem Lentu so na tradicionalni kulturno-etnografski prireditvi obrali najstarejšo trto na svetu. Kot so sporočili iz Zavoda za turizem Maribor, je 450-letna Guinnessova rekorderka v letošnjem vremensko zahtevnem letu dala 32 kilogramov pridelka

Svečana trgatev v Mariboru je bila zaključno dejanje štiridnevnega Festivala Stare trte, v okviru katerega je Zavod za turizem Maribor organiziral 13 dogodkov na temo vina, kulinarike in kulture z več kot 40 sodelujočimi ponudniki. Trgatev po starih štajerskih šegah in navadah je skozi leta postala pravi mestni praznik, na katerega povabijo pomembne goste iz Slovenije in tujine, spremlja pa ga tudi množica Mariborčanov in turistov.

Po uvodni Zdravici Stari trti sta obiskovalce nagovorila mariborski župan Saša Arsenovič, ki je gospodar najstarejše trte, in Slovenska vinska kraljica 2023 Maja Pečarič. Skrbnik najstarejše trte Stane Kocutar je povzel letošnje težavno vegetacijsko obdobje, ki pa ga je Guinnessova rekorderka dobro prestala, so navedli v mariborskem zavodu za turizem.

Čast odrezati prvi grozd je pripadla mednarodno priznanemu koreografu in plesalcu ter umetniškemu direktorju Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor Edwardu Clugu, s trgatvijo pa so nadaljevali brači iz Malečnika.

Prepolovljen pridelek

Kot so navedli v sporočilu za javnost, je letošnji pridelek v primerjavi z lanskim prepolovljen. Guinnessova rekorderka je obrodila 32 kilogramov grozdja, medtem ko sta njeni potomki, ki so ju obrali že v petek, dali 85 kilogramov.

Da je bil letnik zahteven, zaznamovan s pogostimi neurji s točo, ki pa je stari dami z Lenta k sreči prizanesla, je potrdila tudi Tadeja Vodovnik Plevnik s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor ter dodala, da je kakovost grozdja najstarejše trte odlična, so še zapisali v sporočilu.

Stara trta je sicer velika turistična znamenitost v Mariboru. Trta raste v najstarejšem predelu mesta ob Dravi, kjer se vzpenja po stavbi, ki je bila nekoč del mestnega obzidja. V tej stavbi so pred leti uredili Hišo Stare trte, ki deluje kot turistično informacijski center, vinoteka in prireditveni prostor. Od junija lani pa nedaleč stran, na ulici proti Vojašniškemu trgu, deluje še Muzej najstarejše trte na svetu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord