P.M. | 18. 3. 2023, 16:45

Letalska nesreča na Letališču Edvarda Rusjana, kaj se je zgodilo?

Srdjan Živulović/Bobo/Facebook/UKC Maribor/fotomontaža

Potniško letalo je zdrsnilo z vzletno-pristajalne steze, stekla je velika reševalna akcija. 

Na območju Letališča Edvarda Rusjana in Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je potekala vaja regijskega pomena Letalska nesreča na Letališču Edvarda Rusjana Maribor 2023. Ta je bila izvedena na podlagi predpostavke, da je potniško letalo med pristajanjem zdrsnilo z vzletno-pristajalne steze. Del vaje se je izvajal tudi na območju UKC Maribor – prihod "poškodovancev" z reševalnimi vozili in obravnava.

Nesreča po začrtanem scenariju

Zgodilo se je pri pristajanju letala iz smeri Kidričevo-Maribor v smeri vzletno pristajalne steze 32, ob pristanku je namreč prišlo do poškodbe na glavnem podvozju in požara pod levim krilom. Ob nesreči je v letalu 40 potnikov in šest članov posadke, v tovornem delu letala pa jedka snov.

Srdjan Zivulovic/Bobo

Med drugim so vadili reševanje ponesrečencev iz letala, sprejem in oskrbo večjega števila poškodovanih ter usposobljenost za usklajeno nudenje psihološke in psihosocialne pomoči udeleženim v nesreči.

Vključil se je tudi UKC Maribor

V mariborski bolnišnici je potekal sprejem oskrbovancev (in simulacija oskrbe s testom opreme), testiranje formiranja Bolnišnične poveljniške skupine (BPS) in provizorična reorganizacija delovanja, vključno s preizkušnjo delovanja drugih esencialnih služb s povečano obremenitvijo (Oddelek za radiologijo, Služba za korporativno varnost, oddelki/enote za intenzivno terapijo, operacijske dvorane, laboratoriji idr.).  

Vaja je potekala z namenom, da se preizkusi in izpopolni organiziranost, pripravljenost in usposobljenost sil za zaščito, reševanje in pomoč za ukrepanje ob letalski nesreči.

Vaja je potekala z namenom, da se preizkusi in izpopolni organiziranost, pripravljenost in usposobljenost sil za zaščito, reševanje in pomoč za ukrepanje ob letalski nesreči.

Facebook/UKC Maribor

Na vaji so med drugim sodelovali tudi štabi civilne zaščite, gasilci, policisti, mariborski dispečerski center zdravstva, kontrola zračnega prometa Slovenije, pripadniki Rdečega križa in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol