J. Z. | 27. 7. 2022, 08:00

Za Ruse nismo več prijatelji, mi pa jih kljub temu vabimo pred Rusko kapelico. Kdo vse bo tam?

Bobo

Vsakoletnega spominskega dogodka obeležitve spomina na Ruse, ki so življenje izgubili v plazu leta 1916, tokrat zaradi ruske agresije nad Ukrajino uradno ne bo. A to ne pomeni, da se tam ne bo zbral vidni vrh. 

Pri Ruski kapelici pod Vršičem vsako zadnjo nedeljo v juliju tradicionalno poteka spominska slovesnost, a tokrat velikega dogodka po besedah organizatorja, Društva Slovenija Rusija, ne bo. 

Člani društva pravijo, da bo v nedeljo tam potekal pietetni dogodek za njihove člane in članice. Toda ... To ni usklajeno z informacijami, ki jih podajajo na kranjskogorskem turističnem uradu.

Tam so nam dejali, da bo konec tedna pri kapelici potekala pravoslavna maša, na katero je vstop prost.  

Po navedbah društva se bodo pri kapelici zbrali njihovi člani in se s polaganjem venca, minuto tišine in pravoslavno molitvijo spomnili tam pokopanih žrtev tragičnega dogodka iz časov prve svetovne vojne. 

Kdo je bil povabljen in kdo ne?  

"Letos, še bolj kot v preteklih desetletjih miru, kapelica potrebuje ljudi, da v tišini prižgejo svečko ali položijo venec. Za duše umrlih pod plazom in proti vsem vojnam, nasilju, uničenju in okrutnosti, v katero pelje slepo sovraštvo," so zapisali v odgovoru.

Za več pojasnil o vabljenih in programu organizatorji niso bili dosegljivi. Na ruskem veleposlaništvu v Ljubljani so nam potrdili le, da se bo dogodka udeležil tudi ruski veleposlanik Timur Rafailovič Ejvazov.

Zanimalo nas je tudi, ali je organizator vabil visoke goste iz slovenske politike, a nam na to vprašanje niso odgovorili, zato smo se po odgovore obrnili na morebitne goste.

Bobo

V kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba so pojasnili, da na dogodek ni bil vabljen, prav tako se ga ne namerava udeležiti. Udeležbe ne načrtujejo niti na zunanjem ministrstvu, ki ga vodi Tanja Fajon, so pa, kot so dodali, "seznanjeni z dogodkom".

Spomin na ruske in druge ujetnike

Na ministrstvu so nam še pojasnili, da Ruska kapelica obeležuje spomin na ruske in druge vojne ujetnike, ki so tragično preminuli ob gradnji ceste čez gorski prelaz Vršič.

Tradicionalna svečanost ob Ruski kapelici je postala opomin na pomen miru in medsebojnega spoštovanja, ne glede na velikost in moč držav.

Ravno zato je "enostranski napad Ruske federacije na suvereno, samostojno in ozemeljsko celovito državo Ukrajino" za zunanje ministrstvo nedopusten.

Člani ruskega društva so sicer februarja obsodili rusko agresijo in poudarili, da Ruska kapelica pod Vršičem ostaja simbol miru in kulture spoštljivega spominjanja.

Rusko kapelico pod Vršičem so leta 1916 zgradili preživeli ruski vojni ujetniki v spomin na umrle tovariše v plazu, ki jih je zasul med gradnjo ceste čez Vršič in jim postavili leseno kapelico v pravoslavnem slogu.

Rusija je pred kratkim Slovenijo umestila na seznam držav, proti katerim že izvaja ukrepe. Že maja nam je med drugim naložila zmanjšanje števila diplomatskega osebja za štiri osebe.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ