STA/M.P. | 23. 12. 2022, 18:07

Za koliko se je v povprečju letos podražila hrana v primerjavi z lanskim letom?

Tina Kosec/Bobo

Letošnje leto mineva v znamenju najvišjih podražitev v zadnjih 20 letih, kolikšne so te bile?

Izteka se leto visoke inflacije, podražitve so prisotne na skoraj vseh področjih končne potrošnje, tudi prehrambnih izdelkov. Dvigovanje cen je letos spodbudilo več dejavnikov. Med njimi so okrepljeno trošenje po oživljanju rasti po umirjanju pandemije covida-19, motnje v dobavnih verigah, višje cene surovin, ruska vojna v Ukrajini, ki je povzročila skok cen energentov in hrane, poletna suša in v omejenem obsegu tudi pomanjkanje ustreznih kadrov na trgu dela.

Hrana povprečno dražja za 20 odstotkov

V primerjavi z lanskim novembrom so se po zadnjih podatkih Statističnega urada cene hrane zvišale v povprečju za 20 odstotkov. Ljudi, ki se srečujejo s pomanjkanjem najosnovnejših stvari, tudi hrane, je vse več. Prav tako so množice ljudi, ki čakajo na donirano hrano, vse večje.

Najbolj so se podražila olja in maščobe, in sicer za slabih 38 odstotkov. Za več kot četrtino so se podražili mleko, siri in jajca, za petino več v primerjavi z lanskim novembrom so dražji tudi kruh in drugi izdelki iz žita. Meso se je podražilo za 18 odstotkov.   

Zadnje podražitve so najbolj prizadele najrevnejše, saj se je hrana v povprečju podražila za kar petino. Zdenko Podlesnik, pooblaščenec za projekt Donirana hrana, pravi, da je vse več lačnih: "Na žalost je povpraševanje po hrani vedno večje."

Vedno več ljudi potrebuje pomoč 

S projektom, v katerem sodeluje pet največjih trgovcev s hrano, na leto zberejo dobrih 1000 ton hrane. Gre za neoporečno, zdravo in varno hrano za zaužitje, ki bi sicer končala v košu za smeti, je za 24 ur povedal Podlesnik.

"Bistvena številka je, da s to akcijo pomagamo od 10 do 11 tisoč osebam, kar pa ni malo. Vsekakor je žalostno, da moramo to početi, vendar pa to delamo z veseljem."

K akciji so pristopili tako trgovci kot tudi zaposleni, ki svoj prosti čas, ko se trgovine že zaprejo, namenijo pripravi paketov. Ne smemo pa pozabiti številnih prostovoljcev, ki pakete prevzamejo in jih razdelijo med pomoči potrebne še isti večer ali naslednje jutro. Akcija deluje v več kot 30 različnih mestih po Sloveniji.

Kdaj se bo inflacija umirila?

Čeprav so na začetku leta ocenjevali, da je inflacija prehodne narave, se je izkazala za zelo trdovratno. Po sedanjih ocenah bo na visokih ravneh vztrajala tudi v letu 2023 in se, če ne bo novih šokov, umirila šele v drugi polovici prihodnjega leta.

Letna inflacija naj bi letos v Sloveniji po ocenah domačih in tujih institucij znašala med devet in 10 odstotkov, v prihodnjem letu naj bi padla na med šest do sedem odstotkov. Napovedi spremlja velika negotovost, pa tudi veliki inflacijski pritiski, zlasti zaradi pritiskov na dvig plač. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol