R. K. | 23. 6. 2023, 11:25 | Vir: STA

FOTO: Priljubljena ulica v središču Ljubljane s povsem novo podobo (prenavljali so jo od lanskega maja)

Profimedia

Z zasaditvijo novih dreves so poskrbeli, da je prestolnica po novem za odtenek bolj zelena. 

Čufarjeva ulica na odseku med Miklošičevo in Resljevo cesto v Ljubljani ima novo podobo. Prostor je namenjen predvsem pešcem in kolesarjem ter obiskovalcem tamkajšnjih objektov in stanovalcem. Ulico so dodatno ozelenili, pred dnevi je začela delovati tudi fontana, so sporočili iz Mestne občine Ljubljana (MOL), kjer že snujejo nadaljevanje prenove.

Mol

Zasadili več novih dreves

Ulico, ki med drugim vodi mimo poslopja RTV Slovenija, so začeli prenavljati sredi maja lani, od takrat pa so postopoma odpirali površine za uporabnike. Pred posegom so območje zasedali avtomobili, zdaj je prostor namenjen predvsem pešcem in kolesarjem.

V okviru prenove so zasadili 13 novih dreves vrste japonska zelkova in en gaber, izboljšali so rastne razmere obstoječim petim navadnim gabrom, posadili so trajnice in drugo zelenje. Uredili so površine za kolesarje in pešce, položili novo tlakovanje, namestili klopi in sedeže, stojala za kolesa, fontano in pitnik, so našteli na ljubljanski občini. Prav tako so uredili vso pripadajočo infrastrukturo, javno razsvetljavo in mirujoči promet, izvedli zaščito in prestavitev komunalnih vodov v območju obdelave.

Mol

Varnost šibkejših udeležencev v prometu

Prometni režim je spremenjen tako, da je motorni promet omogočen samo intervencijskim vozilom in dostavi. Rekonstruirali so obstoječa križišča, križanja in priključke, kjer so na novo uredili dvignjene prehode za pešce in kolesarje. Tako na točkah prehajanja čez vozišče ni višinskih preskokov, kar po pojasnilih občine povečuje dostopnost in raven prometne varnosti za šibkejše udeležence v prometu. Uredili so tudi taktilne oznake za slepe in slabovidne.

Rekonstrukcija Čufarjeve ulice nadgrajuje obstoječo prometno zasnovo območja za pešce z drevoredno zasaditvijo, ki se nadaljuje v smeri proti Kotnikovi ulici, in je nastavek za nadaljnjo rekonstrukcijo Čufarjeve ulice med Resljevo in Kotnikovo cesto.

Mol

Dostop avtomobilom bodo še dodatno omejili

Za ta odsek je trenutno v pripravi dokumentacija projekta za izvedbo, bo pa ureditev tudi na tistem delu posnemala videz predhodnih odsekov. Kot so izpostavili na občini, bodo s prenovo izboljšali dostopnost in prometno varnost predvsem za otroke bližnjega vrtca in šole, saj bodo tudi s tega območja omejili dostop avtomobilom.

Projekt ureditve je pripravil Krajinaris, rekonstrukcijska dela pa je izvedlo podjetje KPL v sodelovanju s podjetjema PZG in Prenova-Gradbenik. Vrednost del znaša 1,8 milijona evrov brez davka.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol