14. 4. 2022, 13:41 | Vir: STA

Ljubljana ponovno z laskavim nazivom!

Naša Ljubljana.

Profimedia/fotomontaža

Ljubljana je bila v preteklosti že okronana za 'evropsko zeleno prestolnico', a ponosni smo lahko tudi zaradi tega prestižnega imenovanja.

Slovenska prestolnica je za leto 2021 že tretjič prejela naziv mesto dreves. "Ta dosežek gre pripisati predvsem temu, da v Ljubljani redno skrbimo za drevesa, saj se zavedamo njihovega pomena za mesto, družbo in posameznike," so ob prestižnem imenovanju sporočili z Mestne občine Ljubljana.

Več sredstev

Lani so za drevesa namenili za skoraj 25 odstotkov več sredstev kot predlani, predvsem na račun sajenja novih dreves in obrezovanja. V letu 2021 so zasadili 1080 dreves, letos pa bodo v spomladanskem času v okviru akcije Za lepšo Ljubljano zasadili okoli 280 novih dreves. Nekaj drevoredov bodo osnovali na novo, nekaj jih bodo obnovili.

Mesto je naziv prejelo v okviru programa Trees Cities of the World. Prislužilo si ga je z izpolnitvijo kriterijev vzpostavljena odgovornost, pravila za ravnanje z drevesi in baza podatkov ter zagotovljena sredstva in obeleževanje dreves.

Profimedia

"Človek, čuvaj svoje mesto"

Eden od ciljev občine je tudi vključevanje različnih javnosti pri ozaveščanju in skrbi za drevesa. "Prepričani smo, da lahko izmenjava dobrih praks in izkušenj pomembno pripomore k izboljšanju pristopov na področju nege in vzdrževanja dreves ter upravljanja mestnih gozdov, s tem pa tudi k boljši kakovosti življenja v mestih," so navedli.

Kot so še nanizali, so mlade divje kostanje in japonske češnje zaščitili pred soncem, skrb za drevesa pa je tudi v ospredju letošnjih aktivnosti družbeno-odgovorne kampanje Človek, čuvaj svoje mesto, v kateri ozaveščajo o pomenu spoštovanja skupnega javnega prostora.

V občini pri obrezovanju dreves sledijo strokovnim smernicam. K temu so pozvali zasebne lastnike dreves, saj se še vedno pojavljajo primeri, ko drevesa z obrezovanjem poškodujejo ali obglavijo. "Pripravili smo brošuro Zakaj ne obglavljamo in delimo navodila, ki so objavljena tudi na naši spletni strani," so sklenili.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol