11. 7. 2023, 15:52 | Vir: STA

Ljubljana se spreminja v veliko gradbišče (zaradi gradbenih del v centru mesta bodo izselili več prebivalcev)

Žiga Živulovič jr./Bobo

V prestolnici imajo trenutno poleg večjih investicijskih projektov samo na cestah približno 70 gradbišč.

Gradbeni projekti v Ljubljani po oceni župana Zorana Jankovića potekajo po načrtih. Na območju osrednje železniške in avtobusne postaje je v teku ali se obeta prenova številnih cest, med drugim bodo prenovo Vilharjeve proti Dunajski cesti nadaljevali ta mesec. Tudi gradnja kompleksa Ilirija poteka kot načrtovano, končan bo predvidoma decembra.

Profimedia

Bo prenova železniške postaje stekla že letos?

Dela na Vilharjevi cesti med Železno cesto in Situlo se zaključuje, še ta mesec bodo nadaljevali s posegi na odseku do Dunajske ceste. Prenova infrastrukture na Vilharjevi cesti je predpogoj, da lahko država nadaljuje s svojimi posegi na sami železniški postaji. "Država bi rada začela še letos prenavljati železniško progo nad Dunajsko cesto, zato potekajo pogovori, ali upamo progo zapreti v celoti za štiri dni oziroma en teden ali ne in če da, kdaj," je pojasnil župan.

V sklopu ostalih investicij, povezanih s temeljito prenovo območja osrednje železniške in avtobusne postaje Janković pričakuje, da bodo ponudbe za prenovo Linharte ceste med križiščem z Dunajsko cesto in krožiščem Žale dobili konec tega meseca in nato izbrali izvajalca. "Tako da bi s širitvijo začeli v avgustu," je napovedal. Omenil je še, da je v sklopu prenove Šmartinske ceste potreben dogovor s Petrolom o umiku bencinske črpalke na stiku s Savsko cesto, saj bo tam nastalo krožišče.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Zaradi del bodo izselili več stanovalcev

Po Jankovićevih besedah naj bi investitor Mendota Invest v lasti madžarske bančne skupine OTP, ki bo financiral komercialni del ureditve območja osrednje železniške postaje, gradbeno dovoljenje za dve stolpnici pridobil še letos in začel z gradnjo objekta na Vilharjevi cesti, kjer že poteka pilotiranje terena.

V sklopu investicijskega urejanja območja bodo do marca 2025 izselili vse stanovalce na levi strani Masarykove ceste pred podvozom pri Orto baru. Ti se bodo preselili v stanovanjsko sosesko, ki nastaja ob Šmartinski cesti. Stanovanja je občina kupila od investitorja Kostaka. Ob Masarykovi cesti pa občina v prihodnosti predvideva gradnjo stanovanj za občinski stanovanjski sklad.

Občina ob tem čaka še na odgovor, kaj bo naredila država z nesojeno lokacijo za sodno palačo ob Masarykovi cesti, ali bo "torej ta projekt nadaljevala ali ga prodala Slovenskim železnicam".

Prenova kopališča Ilirija.

Prenova kopališča Ilirija.

Uredništvo

Ljubljana je polna gradbišč

Tudi gradnja bazena Ilirija poteka po terminskem planu. Delavci trenutno gradijo stene ogrevalnega bazena, predvidoma konec meseca pa bodo betonirali ploščo za osrednji olimpijski bazen. "Teče dobro in konec tega meseca bodo že postavljali železne nosilce za streho," je dejal Janković. Ob tem je napovedal, da bodo v petek v mestni hiši potekala pogajanja z interesenti za gradnjo novega športno-rekreativnega kompleksa v Vevčah. Občina namreč maja zaradi previsokih ponudb javnega naročila ni oddala.

V Ljubljani imajo sicer trenutno samo na cestah približno 70 gradbišč. Tako med drugim skupaj z Darsom prenavljajo nadvoz Dunajske ceste nad severno obvoznico, izvoz iz BTC na avtocesto in izvoz iz obvoznice na Tržaško cesto, poleg tega pa še Hruševsko cesto. Letos načrtujejo tudi prenovo najbolj načetega dela Zaloške ceste. "Bo še kar gneča," je zaključil.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol