E. Č. | 20. 1. 2024, 07:54

Protestniki, ki razbijajo in uničujejo: škode za več kot 20.000 evrov, poškodovana celo ena največjih znamenitosti Ljubljane

PU Ljubljana/Profimedia/fotomontaža

V petek je bilo v središču Ljubljane še kako vroče, policija je imela ogromno dela s protestniki, ki so se obnašali kot huligani.

V petek v popoldanskih urah so v Ljubljani zimski idilo prekinili protestniki, ki so se ob tretji obletnici rušenja stare tovarne Rog podali na protestni pohod po slovenski prestolnici. Toda daleč od tega, da bi protestirali na miren način To je bil protest, med katerim se je razbijalo in uničevalo, je sporočila policija. Nastala je materialna škoda za okoli 15.000 evrov, med drugim pa je bil poškodovan celo zmaj na kultnem Zmajskem mostu! 

"Med pohodom po ulicah so prižigali bakle ter hodili po vozišču. Ko so šli mimo stanovanjskega objekta na Župančičevi ulici, so vanj metali balone z barvo in ga poškodovali. Oškodovanec ocenjuje povzročeno materialno škodo na več kot 20.000 evrov, med drugim je bila poškodovana tudi policijska postaja. Prav tako je nekdo izmed protestnikov z barvo poškodoval tudi kip zmaja na Zmajskem mostu, "vendar materialna škoda poškodovane stvari posebnega kulturnega pomena trenutno še ni znana," so zapisali pri Policijski upravi Ljubljana.

PU Ljubljana

"Nato so pohod nadaljevali do stavbe Centra Rog na Trubarjevi ulici. Tudi v ta objekt so metali jajca, snežne kepe in balone z barvo, nato pa je večina protestnikov vanj vstopila. Odšli so v vsa nadstropja, tam pa na stene risali grafite. Po oceni oškodovanca so povzročili za okoli 7000 evrov materialne škode. Pri tem so varnostniki v objektu poskušali ugotoviti identiteto osebe, ki je risala grafit, vendar oseba ni želela izročiti dokumenta. Postopek so prevzeli policisti, ki pa so osebo zaradi ugotovitve njene identitete na podlagi Zakona o nalogah in pooblastilih policije pripeljali na policijsko postajo, saj drugače njene identitete ni bilo mogoče ugotoviti. Pri tem so morali policisti na kraju uporabiti tudi telesno silo zoper protestnike, ki so zahtevali izpustitev osebe. Nato so se protestniki umaknili iz objekta Centra Rog in odšli pred Policijsko postajo Ljubljana Center, kjer so želeli vstopiti zaradi osebe, ki je bila privedena na policijsko postajo, kar so jim preprečili policisti, ki so se postavili pred vrata objekta. Med tem je eden izmed protestnikov risal grafit na vhodna vrata, zato so z njim izvedli postopek v notranjosti policijske postaje," so policisti opisali res burnovo petkovo dogajanje v prestolnici.

Žiga Živulović jr./BOBO
Žiga Živulović jr./BOBO

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol