STA | 10. 4. 2022, 09:58

Ljubljanska občina letos za častna občana predlaga ta dva izjemna posameznika

Goran Antley

Občinski svetniki bodo o predlogu glasovali v ponedeljek.

Častnim meščanom Ljubljane se bosta letos, če bodo občinski svetniki v ponedeljek podprli predlog komisije za priznanja, pridružila filozofinja in sociologinja Renata Salecl ter dramski igralec Jurij Souček. Mestni svet bo odločal tudi o drugih prejemnikih občinskih priznanj in plaket.

Bor Slana/STA

Saleclova je avtorica več kot 200 izvirnih znanstvenih in strokovnih člankov, treh avtorskih in petih uredniških monografij ter številnih kolumn za revije in časopise. "Za večino njenih knjig velja, da so najprej izšle v angleščini pri najuglednejših založbah, zatem pa so bile poleg slovenščine prevedene v 15 tujih jezikov," je v obrazložitvi zapisala občinska komisija za priznanja.

Po oceni komisije je Saleclova uspešno prepoznala pasti in grožnje, ki so jih novi tehnološki izumi in pogledi predstavljali demokraciji, in ves čas zavzemala kritično držo do posegov vanjo.

"Družbene pojave kriminalitete, vedenja množic, ideologije in vloge ter položaja posameznika je osvetlila z novih vidikov in s tem je spodbudila k razmisleku in povabila k diskurzu številne druge strokovnjake in tako usmerjala in narekovala razvoj številnih specializiranih vej sociologije, filozofije, psihoanalize, prava in kriminologije," so še dodali in spomnili, da je za svoje delo je prejela že številna priznanja, leta 2017 je bila kot izredna članica sprejeta v Slovensko akademijo znanosti in umetnosti.

Pionir slovenskega gledališča

Za častnega meščana občinska komisija predlaga Součka, ki je po njenih navedbah že kot študent jasno in na glas zagovarjal stališče, da je umetnost individualna in ne kolektivna, "kar v obdobju socrealizma ni bilo prav primerno".

"Je dramski igralec, občasno tudi režiser, bil je stalni član ljubljanske Drame od sezone 1953/54 do upokojitve leta 1993. Neizmerno velik in dragocen je opus pri sinhronizaciji risank na Televiziji Slovenija, nepozabne so otroške predstave na Ljubljanskem gradu, kjer sta sodelovala z igralcem in režiserjem Robertom Waltlom. V Drami je odigral več kot 150 vlog in režiral več kot deset del," so Součkovo delovanje strnili na občini.

Součka so označili za pionirja in nosilni steber slovenskega sodobnega gledališča. Tudi Souček ima v svoji vitrini že vrsto priznanj, med drugim je leta 1994 je prejel Borštnikov prstan in leta 2018 Ježkovo nagrado za življenjsko delo.

Tudi o drugih priznanjih

Mestni svetniki bodo v ponedeljek poleg novih častnih meščanov potrjevali tudi dobitnike nagrad glavnega mesta, za katere občina letos predlaga nekdanjo aktivno športnico in novinarko ter humanitarko Biserko Marolt Meden, generalnega direktorja Hotela Slon Gregorja Jamnika, ki je že leta 2004 kot eden prvih v regiji v hotelu uvedel standarde blagovne znamke Best Western Premier, Ljubljanski potniški promet - skupino za prevoze na klic Kavalir, Društvo za promocijo žensk v kulturi - Mesto žensk in Gasilsko brigado Ljubljana.

Za prejemnike plaket glavnega mesta pa občinska komisija predlaga duhovnika Bogdana Rusa, Nina Batagelja, s katerim mestno redarstvo sodeluje na preventivnem področju varnosti cestnega prometa, predsednika sveta Četrtne skupnosti Jarše Bojana Hajdinjaka, Slovensko mladinsko gledališče, gledališko skupino BEŠTEKteater, glasbeno skupino Noctiferia in Mladinski dom Jarše.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord