19. 4. 2022, 13:23

Ljubljanska podjetnica in notarka vpleteni v škandal s 400.000 evri

Bobo

Celjski kriminalisti so notarko v Velenju obiskali že leta 2014, ko je bila osumljena zlorabe uradnega položaja in goljufije. 

Celjski kriminalisti po neuradnih informacijah 24ur.com opravljajo hišne preiskave pri velenjski notarki in ljubljanski podjetnici, ki naj bi bili vpleteni v domnevno oškodovanje solastnika nepremičnin v Tacnu. Notarka Frančiška Persea Cetin je neuradno osumljena zlorabe uradnega položaja, ker naj bi nezakonito sklenila več notarskih listin, pri tem pa ignorirala predkupno pravico, ki naj bi jo na nepremičninah imel solastnik.

Gre za notarko, ki se je zaradi suma zlorabe uradnega položaja in goljufije v predkazenskem postopku znašla že pred leti, ker naj bi različnim osumljencem omogočila, da so pridobili več kot 600.000 evrov protipravne premoženjske koristi, oškodovance pa spravila v zmoto.

Pogodba v dveh urah

Ljubljančanka je po informacijah 24ur.com lani kupila poslovni delež v gospodarski družbi iz Rogaške Slatine, postala edina družbenica, nato povečala osnovni kapital z nepremičninami v Tacnu v vrednosti dobrih 400.000 evrov, družbo pa nato prodala novemu lastniku. Vse pogodbe naj bi v istem dnevu sklenila pri velenjski notarki, menda se je vse skupaj zgodilo v le dveh urah. Tu pa se zaplete, saj naj bi bila podjetnica le polovična lastnica nepremičnin v Tacnu, lastnik druge polovice pa naj bi bil njen brat, ki je imel tudi predkupno pravico za nakup teh nepremičnin.

Toda notarka teh okoliščin naj ne bi upoštevala. Zaradi domnevno nezakonitih poslov je brat na ljubljansko okrožno sodišče vložil tožbo in predlog za izdajo začasne odredbe. Sodišče je njegovi sestri prepovedalo odsvojitev in obremenitev njegovega polovičnega solastniškega deleža na nepremičninah. Sodišče naj bi prav tako prepovedalo velenjski notarki, da vloži predlog za vknjižbo lastninske pravice v zemljiško knjigo.

Oškodovan solastnik nepremičnin v Tacnu

Po mnenju celjskih kriminalistov je zaradi domnevno nezakonitih poslov nastala škoda solastniku nepremičnin v Tacnu, saj naj bi sestri sporočil, da želi uveljavljati predkupno pravico in da bo njegovo podjetje odkupilo njen delež na nepremičninah. Zato so neuradno kaznivih dejanj osumljeni tako notarka Frančiška Persea Cetin kot tudi ljubljanska podjetnica, pa tudi novi lastnik družbe, ki naj bi zanjo plačal dobrih 400.000 evrov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec