13. 4. 2022, 16:21 | Vir: STA

Ljubljanska univerza tudi s tečaji slovenskega jezika pomaga ukrajinskim študentom

Daniel Novakovič/STA

V okviru dobrodelne akcije Srčna UL je nujno pomoč prejelo 13 ogroženih študentov. 

Na univerzi jim je omogočena tudi psihosocialna podpora in pravna pomoč, so sporočili z univerze. Prav tako so vsem zainteresiranim za učenje slovenskega jezika na voljo brezplačni spletni tečaj slovenščine Slonline ter prost dostop do učbenikov in delovnih zvezkov, tečaje slovenskega jezika pa bodo organizirali tudi na univerzi.

Univerza pomaga tudi z vpisi

Pri pristojnem ministrstvu se je že zavzela za dodatna razpisna vpisna mesta in dodatne prijavne roke za ukrajinske študente, ki jih bo tudi razpisala za določene študijske programe. Zanimanje za vpis na največjo slovensko univerzo je namreč precejšnje; skupno želi na njej študirati skoraj dvesto študentov iz Ukrajine. Za vpis na dodiplomski študij jih je trenutno prijavljenih 32, približno dvajset jih želi na študijsko izmenjavo, so navedli v sporočilu za javnost.

Ljubljanska univerza se je pridružila tudi torkovi vseslovenski prostovoljski akciji Dan za spremembe. Z informativno stojnico na sedežu Slovenske filantropije je številnim zainteresiranim mladim ukrajinskim beguncem predstavljala informacije glede študija na univerzi.

Za ogrožene študente je še vedno vzpostavljen poseben elektronski naslov, kamor se lahko obrnejo, če potrebujejo kakršno koli pomoč, informacije, nasvet, na voljo so posebne podstrani s splošnimi informacijami glede dogajanja v Ukrajini ter s posebnimi informacijami za študente in akademsko osebje, vse v slovenskem in angleškem jeziku, so še dodali z univerze.

Poleg tega v začetku maja Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik, ki deluje v okviru Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ponovno organizira brezplačno usposabljanje za prostovoljke in prostovoljce, ki bodo poučevali na brezplačnih tečajih slovenščine.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ