25. 10. 2022, 17:35 | Vir: STA

Ljubljanski kolesarji se bodo kmalu razveselili nove pridobitve

Borut Zivulovic/Bobo

Objekt, namenjen aktivnemu preživljanju prostega časa za vse starostne skupine prebivalcev, je vreden več deset tisoč evrov. 

V Štepanjskem naselju v Ljubljani so začeli graditi nov kolopark, so sporočili iz Mestne občine Ljubljana. Poligon bo velik okoli 900 kvadratnih metrov, dela pa bodo predvidoma zaključili do 15. novembra. Projekt je vreden nekaj več kot 66.000 evrov. Kolopark bo stal na zelenici med Štepanjskim nabrežjem in Parmsko cesto, v neposredni bližini Vrtca Otona Župančiča.

Z Mestne občine Ljubljana so sporočili, da bo v času gradbenih del zaprta dostopna asfaltna pot, ki vodi mimo zemljišča. Ob tem pa obiskovalce prosijo za upoštevanje oznak delovišča in večjo previdnost, saj sta v bližini vrtec in dom za starejše občane.

Na območju potekajo pripravljalna dela, ki vključujejo postavitev gradbiščne ograje, zakoličbo in ureditev gradbiščnega uvoza in izvoza. Nadaljevali bodo z gradbenimi deli, ki poleg izgradnje poligona vključujejo še izdelavo ponikovalnice, polaganje travne ruše in ostala dela, so zapisali v sporočilu za javnost.

Borut Zivulovic/Bobo

Nekaj koloparkov v Ljubljani že imajo

Poligon bo eliptične oblike in bo imel zunanjo zanko, eno dvojno stezo ter vmesno povezovalno zanko. To bo šesti kolopark v Ljubljani.

Koloparki so zasnovani kot javna površina za aktivno preživljanje prostega časa za vse starostne skupine obiskovalcev. Namenjeni so igri in urjenju spretnostnih veščin z različnimi vrstami voznih pripomočkov, od koles, skirojev, rolk, rolerjev in kotalk do poganjalčkov.

V okviru Evropskega tedna mobilnosti so prejšnji mesec odprli kolopark ob Cesti v Gorice, še prej pa pri soseski Novo Brdo. Prvi kolopark so v Ljubljani uredili leta 2016 v Šiški, leto pozneje za Bežigradom in nato še v Fužinah. V načrtih pa sta poligona v Podutiku in na Viču, so še sporočili z ljubljanske občine.