Marijana Podhraški | 21. 1. 2023, 07:00

Ljubljanska picerija, ki v nas še vedno vzbuja nostalgijo, je prejela posebno nagrado

Profimedia

Velja za najstarejšo v Sloveniji in tudi v nekdanji Jugoslaviji, ob njihovi pici pa je obvezno naročiti borovničev sok. Že veste, o kateri govorimo?

Ljubljanska picerija Parma je v sklopu natečaja Best of Ljubljana Awards 2023 (Najboljše v Ljubljani) v kategoriji "Najboljše ljubljanske restavracije" prejela nagrado za najstarejšo picerijo v Vzhodni Evropi. 

Bilo je nekoč v Ljubljani. In še vedno je ...

Picerija na ljubljanskem Trgu republike, skrita ob stopnicah na koncu podhoda Maxija, je bila prva picerija v Ljubljani, v Sloveniji ter tudi v nekdanji skupni državi. Pravzaprav sta bili v tistih časih v slovenski prestolnici le dve piceriji, Parma in Ko-ra-bar. Kar je marsikomu v veliki meri olajšalo življenjske odločitve, vsaj tiste, povezane s pico. O tem, kje strežejo boljšo, se je v mestu vedno na dolgo in široko razpravljalo. Prehod v novejše čase je dočakala le Parma, ki je danes prava legenda v prestolnici.

Picerija z najdaljšo tradicijo v Sloveniji (in tudi bivši Jugoslaviji)

Uradno se je menda začelo leta 1973, po nekaterih virih celo 1. aprila 1974. Njihove pice, ki jih je bilo takrat le nekaj vrst, so v Ljubljani povzročile pravo evforijo. Danes jih je na njihovem "repertoarju" skoraj štirideset. Kmečka z dvojnimi gobami, pica Ilirija z gaudo in gobicami, pica Gorenjka s klobasami, pica Tozd, Tivoli, Jadran, Šumi, Prešeren, Tomos in celo Tito, bolj zapečene ali z jajcem, navadno ali kuhano šunko, hrenovko ter tudi gorgonzolo. V Parmi kombinacij in jugonostalgičnih imen ne manjka, ponujajo pa še ducat solat.

Samo Šmarčan

Njihove značilno majhne pice, ki so jih včasih delali ročno, še vedno vabijo številne slovenske in tuje ljubitelje te italijanske dobrote na slovenski način. In zakaj ob tako velikem porastu različnih picerij v Ljubljani ljudje še vedno radi hodijo v Parmo? Odgovori so verjetno različni, njihova izjemno zanimiva zgodovina in pridih nostalgije sta gotovo veliki prednosti. Poleg tega je tu še raznovrstnost pic, ki jih delajo iz ekološke moke in pa sam ambient.

Pica Tivoli

Pica Tivoli

Samo Šmarčan

Organizator natečaja, vodnik "In Your Pocket", je eden vodilnih evropskih ponudnikov lokalnih nasvetov in praktičnih informacij o urbanih trendih za več kot 160 mest po vsej Evropi. Njihova priporočila so smernice tako za lokalne prebivalce kot tuje obiskovalce. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord