29. 11. 2022, 19:32 | Vir: STA

Ljudmila Novak namignila Janši: "Vstani in pojdi"

Borut Zivulovic/Bobo/Profimedia/fotomontaža

Dejala mu je, da bo za to potezo hvaležna cela Slovenija. Z njim ne želi sodelovati več niti Tonin.

Desnica je zabeležila poraz najprej na parlamentarnih volitvah, nato pa še na predsedniških in na referendumih. Po nedeljskih neuspelih referendumih je prvak NSi Matej Tonin ocenil, da so se ljudje ponovno odločali zgolj za ali proti politiki, ki jo pooseblja prvak SDS Janez Janša, k umiku pa ga je pozvala tudi nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak.

Tonin z njim več ne bo sodeloval

Prvak NSi je nedeljski oceni, da vsake volitve, v katerih se pojavi Janša, postanejo iracionalne in emocionalne, v ponedeljek zvečer dodal še napoved, da NSi z vlado, ki bi jo vodil Janša, ne bo več sodelovala. Bo pa sodelovala s stranko SDS. Ocenil je nekatere pretekle poteze NSi v vladi Janeza Janše in dejal, da so "morda v NSi predolgo vztrajali v podpori Andreju Vizjaku". "Morda smo bili premalo glasni pri STA, pri tožilcih," je dodal.

Janša odgovarja, da se Tonin ni nič naučil. Je pa Janšo k umiku pozvala tudi nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak.

"Ah, to smo nekaj let že poslušali od Ljudmile Novak," pa je se je na Twitterju po objavi Toninove izjave odzval Janša in dodal, da sicer Novakova nikoli ni bila postavljena pred to dilemo, saj da so jo "odstavili ravno tisti, ki so ji prej položili te besede v usta, in ustoličili Mateja Tonina, ki se iz te lekcije ni ničesar naučil".

"Vstani in pojdi"

Namreč s sporočilom oglasila tudi nekdanja predsednica NSi, ki je Janši namignila: "Ob očitnem majanju tvojega stolčka vstani in pojdi. Slovenija ti bo iskreno hvaležna."

"Novi Sloveniji - krščanskim demokratom (NSi) je vedno škodilo, ko smo bili prizanesljivi do škodoželjnih napak nekoga drugega. Še posebej pa nas je uničevalo, ko smo tolerirali sovražnost in mračnost, laži in manipulacije, predvsem pa blatenje človekovega dostojanstva. Vse, kar sem si kot predsednica stranke in kar si še danes želim kot evropska poslanka te iste stranke, je NSi kot samostojna, suverena in pokončna politična sila, ki ne bi bila preračunljiva v svojih dejanjih, temveč bi sledila svojim vrednotam in srcu naroda, ki mu želi vladati," je zapisala Novakova.

Spomnila je, da je že leta 2016 kot predsednica NSi jasno povedala, "da si z nekom, ki ustrahuje, grozi in podpihuje sovraštvo, nikoli več ne želim vladati". "Včerajšnjo soglasno odločitev izvršilnega odbora stranke NSi tako pozdravljam."

Se obeta sprememba v desnici?

Na seji izvršilnega odbora NSi, namenjeni tudi podeljevanju soglasij k podpori nekaterim županskim kandidatom v prihajajočem drugem krogu županskih volitev (denimo Sama Turela za župana Nove Gorice), so se strinjali tudi s Toninovo oceno, da je na desnici potrebna temeljita samorefleksija, kako naprej.

V stranki so pojasnili, da bodo to samorefleksijo opravili in jo predvidoma sklenili januarja, na tradicionalnem zimskem posvetu stranke.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord