K. Ž. | 16. 4. 2024, 15:00

Kruta usmrtitev srne v Izoli: opravičilo lovcev ni prepričalo niti policije, ki sumijo ...

Eugenija Carl/Facebook

Po ogorčenju javnosti se je naposled le oglasila Lovska zveza Slovenije. Pojasnila je podala tudi policija.

Pred kratkim smo poročali o primeru, ki je na spletu požel velik val ogorčenja. V izolsko ladjedelnico je namreč zašla tavajoča srna, zaradi česar so delavci na pomoč poklicali Lovsko družino Izola. A namesto da bi ta drugače ukrepal, jo je ustrelil pred očmi ljudi. Kot pričakovano se je na lovsko družino zgrnilo veliko kritik, dejanje lovca pa je obsodilo tudi društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka.

Med drugim lovec tudi ni želel pokazati svoje značke oziroma identifikacije, ampak se je pričam in delavcem le porogljivo smejal.

Zdaj pa očitno želi lovska zveza upravičiti dejanje svojega pripadnika. Objavili so namreč pojasnila glede ravnanja lova ter dejali, da je lovec ravnal skladno z zakonom in v skladu s svojimi pristojnostmi. "Poklical je lovsko inšpekcijo, opisal situacijo in prosil za navodila. V bližini ni bilo na voljo narkotika in puške za omamljanje, zato je inšpektor z ustno odločbo odredil usmrtitev in odstranitev živali, ki se je v paničnem begu zaletavala v mrežo, pri čemer je utrpela poškodbe," so opisali barbarsko dejanje lovca.

Eugenija Carl/Facebook/posnetek zaslona

V nadaljevanju so pojasnili, da je lovec obvestil tudi policijo in prosil za zavarovanje kraja dogodka zaradi uporabe strelnega orožja. "Policija se ni mogla odzvati v realnem času zaradi zadržanosti razpoložljivih patrulj na obravnavi prometne nesreče. Upošteval je vse varnostne ukrepe v zvezi z uporabo orožja v urbanem okolju in žival skladno z odločbo pristojne inšpekcije usmrtil."

Na koncu so še dodali, da "glede na dejstvo, da policija ni uvedla preiskave dogodka, lahko z veliko gotovostjo sklepamo, da lovec ni povzročil splošne nevarnosti".

Kaj pa pravi policija?

A več kot očitno njihove besede ne držijo popolnoma, saj so s Policijske uprave Koper sporočili, da so bili glede odstrela srnjaka na območju ladjedelnice obveščeni včeraj ob 19.05. "Policisti PP Izola v povezavi z dogodkom zbirajo obvestila in dokaze za potrditev suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. O ugotovitvah bo policija obvestila pristojno državno tožilstvo," so še sporočili.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord