L. PA. | 29. 11. 2023, 11:52

Ta veseli dan ali na avtobus končno s plačilno kartico: poglejte, kako (FOTO)

Metropolitan/fotomontaža

Možnost, ki so jo prebivalci Ljubljane dolgo čakali in končno dočakali: vožnjo z avtobusi LPP je mogoče od danes naprej plačati tudi s plačilnimi karticami Visa in Mastercard.

Že pred nekaj meseci so pri Ljubljanskem potniškem prometu skupaj s partnerji napovedali digitalno revolucijo v urbanem prometu, ki je z današnjim dnem postala realnost. Vožnjo z avtobusi LPP je mogoče od danes naprej namreč plačati tudi s plačilnimi karticami Visa in Mastercard.

S tem korakom se prestolnica postavlja na zemljevid pametnih mest, ki s pomočjo tehnoloških rešitev stremijo k izboljšanju kakovosti življenja svojih prebivalcev in gradi svojo vizijo urbane prihodnosti, ki naj bi s številnimi aktivnostmi in projekti do leta 2030 dosegla razogljičenje družbe.

Pri tem je posebej pomembno področje prometa in potovalnih navad, saj spodbujanje trajnostnih oblik mobilnosti in izboljšave ter spremembe na področju javnega potniškega prometa igrajo odločilno vlogo.

"Slovenija se uvršča med najbolj razvite trge po implementaciji brezstičnih plačil, LPP pa je prepoznal potrebe sodobnega uporabnika, ki si želi enostavnosti ne le pri nakupih v trgovini in podobno, temveč tudi pri javnem prevozu," je ob novi pridobitvi dejala Alenka Mejač Krassnig, direktorica Vise za Slovenijo.

Nova tehnologija deluje povsem enostavno, saj ob vstopu na avtobus samo prislonite kartico na validator.

Nova tehnologija deluje povsem enostavno, saj ob vstopu na avtobus samo prislonite kartico na validator.

Metropolitan

Po novem bodo lahko tako meščani Ljubljane kot občasni obiskovalci in turisti na avtobus stopili brez predhodnega načrtovanja in obremenjevanja s tem, kako plačati vožnjo, s čimer, verjamejo vsi partnerji v projektu, se bo število potnikov še povečalo. Poleg tega pa je tehnologijo, ki jo z današnjim dnem uvajajo, mogoče hitro razširiti tudi na druge oblike javnega prevoza, druga mesta in regije.

Tudi poslovni direktor pri Mastercard Slovenija Luka Gabrovšek je dejal, da je kot Ljubljančan izredno vesel in ponosen, da so skupaj s partnerji uspeli sestaviti tehnološko zgodbo, ki bo pomenila marsikaj za marsikaterega prebivalca Ljubljane.

Sam ima, je še povedal, izjemno rad vožnjo z avtobusom, a se jim je doslej predvsem za krajše relacije izogibal, ker ni imel pri sebi inštrumenta za plačilo, od zdaj naprej pa se bo z veseljem peljal z avtobusom tudi za postajo ali dve.

Prestopanje ne bo mogoče

Z vpeljavo nove tehnologije je Ljubljanski potniški promet, tako Rok Vihar, namestnik direktorja LPP, prisluhnil željam številnih potnikov, ki so jih ti vztrajno izražali skozi leta, na mestni občini pa so posebej ponosni, da gre za projekt, ki združuje slovensko banko, slovensko validatorsko opremo, za katero je poskrbelo podjetje Margento R&D, in da so prvi v Sloveniji in regiji, ki omogočajo tovrstno rešitev.

Plačevanje s kartico se bo sicer obnašalo enako kot do zdaj plačevanje z Valu Moneto, ki pa je imelo veliko pomanjkljivosti, kar pomeni, da prestopanje ne bo mogoče. To možnost bodo imeli samo uporabniki Urbane. Manj prisotne bančne kartice na slovenskem tržišču trenutno niso podprte, poudarek je na Visi in Mastercardu.

LPP

Pa postopek izvedbe plačila? Za potovanje znotraj ene cone potnik enostavno prisloni plačilno kartico k validatorju, za potovanje med skupino postajališč v dveh ali več conah pa mora pred uporabo plačilne kartice na validatorju izbrati ustrezno cono.

V primeru, da želi potnik plačati voznino za več oseb, mora pred uporabo plačilne kartice vozniku sporočiti število oseb, za katere plačuje.

Kontrola plačila prevoza s plačilnimi karticami pa se izvaja enako kot pri Urbani, z branjem plačilne kartice na terminalu kontrolorja. Potnik na zahtevo kontrolorja omogoči branje plačilne kartice, kar kontrolor izvede s kontrolnim terminalom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord