24. 5. 2023, 13:24

Luka Jezeršek se zavzema za brezplačno in predvsem boljšo prehrano v šolah (to je njegov predlog)

Borut Živulović/Bobo

Eden najboljših slovenskih kuharjev se zavzema za brezplačna kosila za vse šoloobvezne otroke. Poglejte, kako bi jim pomagal. 

Pred več kot pol leta je v državni zbor priromal predlog zakona, ki bi vsem osnovnošolskim otrokom zagotovil brezplačno kosilo. Da ima vsak šolar pravico do toplega obroka, meni tudi eden najbolj znanih kuharskih mojstrov pri nas, Luka Jezeršek.

Strokovnjak tehnologije velikih kuhinj, ki letno skuha kar 5000 obrokov, je predlagal, da bi v dveh slovenskih šolah izvedli pilotni primer, v okviru katerega bi postavili centralno kuhinjo, ki bi oskrbovala šolo in njene podružnice. V kuhinji, ki bi morala biti tehnološko napredna, bi testirali vse ideje, upravljal bi jo strokovno izobražen kader. 

Uspešno izveden projekt bi otrokom zagotovil vsaj en topel in predvsem kakovosten obrok dnevno, hkrati pa bi se zmanjšala socialna izključenost in razlike med otroki ter preprečila neenakopravna obravnava šoloobveznih otrok. 

Luka Jezeršek je že večkrat pokazal, da ni le vrhunski kuharski mojster, temveč tudi človek velikega srca. Ena izmed njegovih najbolj odmevnih gest je očarala širno Slovenijo, ko je kljub natrpanemu urniku pomagal kuhati v ljudski kuhinji

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.