M. P. | 6. 5. 2022, 15:15

Kaj se dogaja v Luki Koper? Zakaj stoji kontejnerski terminal?

Bobo

Predstavniki Luke Koper intenzivno iščejo rešitve, da bi ponovno v tek spravili promet, ki se že nekaj dni nabira v koprskem pristanišču.

Da Luka Koper zadnje dni deluje upočasnjeno in da tovornjaki stojijo v pristanišču, je na novinarski konferenci prevozniške sekcije pri Obrtni zbornici Slovenije (OZS) povedal direktor podjetja Pišek & HSF Logistics Peter Pišek, sicer tudi vodja sekcije promet pri OZS.

Težave z novim informacijskim sistemom

Ob poplavi tovora imajo v Luki Koper težave s prehodom na novi informacijski sistem, kar povzroča pereče zastoje. "Luka Koper stoji, že prejšnji teden smo bili tam in lahko vam povem, da jim ni lahko," nam je ekskluzivno povedal Pišek. Sogovornik je tudi povedal, da pristojni rešujejo, kar lahko. Povedal je še, da se je po telefonu pogovarjal tudi z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem, ki je prav tako vključen v iskanje rešitev.

Bobo

Med prvomajskimi prazniki so v koprskem pristanišču zamenjali informacijski sistem Edifact center 1 z novejšo različico Edifact center 2 (EC2), navajajo Finance. Po zagonu novega sistema so se pojavile določene sistemske težave, ki obremenjujejo predvsem kamionski pretovor. Težave sproti rešujejo in v ta namen so angažirali vse razpoložljive resurse.

S pomočjo tega informacijskega sistema je Luka Koper povezana z ladjarji, carinsko službo, špediterji, prevozniki in drugimi partnerji. Sistem partnerjem Luke Koper omogoča vpogled, kje se nahajajo njihovi kontejnerji.

Bobo

Luka Koper je svojim partnerjem že poslala uradno obvestilo o težavah, s katerimi se trenutno soočajo in ki zadevajo zgolj kontejnerski terminal. Preberete si ga lahko na tej povezavi. Kljub težavam pa pristanišče deluje neovirano.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord