R. K. | 31. 3. 2023, 18:05

Luka Mesec se mora v več postopkih zagovarjati na sodišču: česa je obtožen?

Žiga Živulovič jr./Bobo

Postopke proti ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sta sprožila znan politični aktivist in razvpiti davčni svetovalec.

Minister Mesec je na Facebooku razkril, da se je znašel na sodišču, kjer je bil zaslišan, ker je leta 2019 političnemu aktivistu in predsedniku stranke Domovinska liga Bernardu Brščiču rekel, da je fašist. "Danes sva bila zaradi te izjave oba zaslišana na sodišču, ker je zoper mene vložil tožbo," je med drugim zapisal.

Brščič zaradi izjave v odškodninski tožbi, ki jo je vložil na ljubljanskem okrajnem sodišču, zahteva 8.000 evrov, hkrati pa zaradi istih izjav poteka tudi kazenski postopek na okrožnem sodišču, kjer Brščič ministru očita razžalitev. Za to je po slovenski zakonodaji zagrožena denarna kazen oziroma do pol leta zapora. Krivdo je v kazenskem postopku Mesec leta 2019 že zavrnil, zadeve pa po besedah Brščiča od takrat stojijo, poroča Necenzurirano

Kako se je odzval minister?

Svoje izjave minister ne obžaluje, kar je razvidno tudi iz njegovega zapisa na Facebooku, kjer je citiral: "Naravnost cinično je, da človek, ki je več let sistematično z opazkami kot so 'multi-kulti pedo marksisti' ali 'negroidne horde klavcev in posiljevalcev', označeval tujce, muslimane, Jude, pripadnike LGBT skupnosti, levičarje, danes sedi pred nami kot žrtev, in to zaradi razžalitve, ker sem rekel, da so take opazke fašistične."

V nadaljevanju je med drugim zapisal tudi, da "noben trenutek ni napačen, da fašistične ideje poimenujemo s pravim imenom".

STA/posnetek zaslona

Oba bosta imela 'pomoč' slavnih pisateljev

Zanimivo je, da bosta obe strani na sodišču skušali dokazovali, kaj je ali ni fašizem, tudi s pomočjo slavnih pisateljev Georgea Orwella - avtorja uspešnic Živalska farma in 1984 ter avtorja Imena rože Umberta Eca. Orwellov tekst z naslovom Kaj je fašizem? je kot dokazni predlog v spis vložil Brščič, razprave o fašizmu italijanskega pisatelja pa je v spis vložila obramba, piše omenjeni medij.

Brščič je očitke, da je fašist, že takrat odločno zanikal. "Če se zavzemaš za svobodno tržno gospodarstvo, pravno državo, za suvereno Slovenijo, za domoljubje, pač nisi fašist, si normalen slovenski državljan," je dejal. 

Borut Živulovič/Bobo

Kmalu znova na sodišču

Ministra na sodišču kmalu čaka še en kazenski postopek, v katerem se bo moral zagovarjati zaradi izjave, v kateri je davčnega strokovnjaka Roka Snežiča označil za kriminalca. Snežič mu zaradi tega očita žaljivo obdolžitev, Mesec pa krivde ravno tako ne priznava.

Če bi mu bila krivda dokazana, je za takšno dejanje predpisana denarna kazen ali do pol leta zapora. Kdaj se bo začela obravnava, še ni znano, so dodali pri Necenzurirano.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord