N. V. | 25. 9. 2023, 12:10

Luka Mesec: "Da bi kot podpredsednik vlade imel varnostnika, se mi je zdelo afnanje"

Instagram/Luka Mesec

Mesec se je razgovoril o tem, kako živi zdaj, ko ni več na čelu ene večjih političnih strank v Sloveniji.

Za politikom Luko Mescem je nekaj težkih mesecev. Čeprav je sam iz študentskega aktivističnega krožka zgradil politično stranko Levica, se je pred kratkim poslovil z mesta vodje, smo poročali. Nadomestila ga je trenutna ministrica za kulturo Asta Vrečko. Mesec se je v intervjuju za Nedelo razgovoril o tem, kako živi zdaj, ko ni več na čelu ene večjih političnih strank v Sloveniji.

Zakaj je odstopil?

Kot koordinator Levice je odstopil zaradi nezaupnice na kongresu. V prvem krogu je tako imenovano levo krilo pod vodstvom Mihe Kordiša dobilo 15 glasov od 25: "To sem slišal kot glas nezadovoljstva članstva in se umaknil. Nisem človek, ki bi se oklepal funkcij. Na njih poskušam narediti kaj dobrega. Če večina presodi nasprotno, nimam težave zapustiti funkcijo."

Spet ima prijatelje

Mesec priznava tudi, da je zaradi delovanja v vladi znotraj stranke precej pokalo, zato je odstopil s položaja koordinatorja, se pravi vodje stranke, vendar je ostal minister in podpredsednik vlade. Zdaj so v stranki menda spet v dobrih odnosih, kakor se za tovariše spodobi. Po kongresu naj bi oba s Kordišem bila "pripravljena športno sprejeti vsak svoj poraz. In čestitati Asti", je dejal Mesec.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Še vedno je podpredsednik vlade, čeprav več ne vodi ene od koalicijskih strank. Tak je bil dogovor z novo koordinatorico Levice Asto Vrečko – Mesec pravi, da je sama izrazila željo, da stranko še naprej zastopa v vladi. Sam sicer pravi, da zaradi funkcije nima nobenih pravic oziroma privilegijev.

Nima niti varnostnika

Podpredsednik Slovenije ima pravico do oboroženega spremstva oziroma varnostnika. To pomeni, da ima 24 ur na dan, sedem dni v tednu varnostnika in šoferja.

A Mesec trdi, da varnostnika nima: "Odpovedal sem se mu prvi dan mandata." To naj bi storil zato, ker se zaveda, da za spremstvo država daje kup denarja: "To se mi zdi potrata." Pravi, da se v Sloveniji ni nikdar počutil ogroženega in je zato vztrajal pri svoji odločitvi, čeprav so mu strokovnjaki za varnost svetovali, naj še enkrat premisli.

Borut Živulovič/Bobo

Ne nasprotuje temu, da imajo takšno varovanje predsednik vlade, predsednica države ... "Da bi kot podpredsednik vlade imel varnostnika, pa se mi je zdelo, če lahko tako rečem, afnanje." V intervjuju razlaga, da živi precej skromno življenje, njegov največji cilj pa je delati konkretne spremembe v državi – takšne, ki štejejo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol