Rebeka Sivka | 2. 1. 2023, 20:00

Od modne oblikovalke do svetovne popotnice: Maja Ferme po izgubi ljubljene osebe zapušča Slovenijo

Aleksandra Saša Prelesnik

V začetku tega meseca se bo z družino podala na šestmesečno potovanje po svetu, vsak član bo s seboj vzel zgolj nahrbtnik. Ustvarjanja novih spominov se še dodatno veseli zaradi nedavnih težkih preizkušenj. Kam se z družino odpravljajo in koliko jih bo pot stala, je Fermetova razkrila v ekskluzivnem intervjuju za Metropolitan.si.  

Maja Ferme je podjetnica in modna oblikovalka, predvsem pa odločna ženska, ki ve, kaj hoče. Zase pravi, da vedno uresniči to, kar si zada. V svoji karieri je zgradila uspešen modni imperij, vseeno pa jo je na njenem seznamu želja dolgo čakalo nekaj povsem drugačnega - potovanje okoli sveta.

Ideja, da bi se z družino v začetku tega leta odpravili na dolgo potovanje, je začela tleti v poletnih dneh. "Z možem se nisva spomnila nobenega tehtnega razloga, zakaj tega ne bi naredila. Takrat sva se odločila, da bomo zares šli," je povedala za Metropolitan.si. Od prve dogodivščine jih zdaj loči le še nekaj dni.

Aleksandra Saša Prelesnik

Popotnica po duši

Na poti okoli sveta ji bo poleg moža delala družbo tudi 5-letna hčerka Paris Noa. Potovanje z otrokom s seboj prinese svoje izzive, teh pa se podjetnica ne ustraši. S Paris je potovala že v prejšnjih letih, vedno znova pa je presenečena nad njenim odličnim spominom. "Govorili so nama, naj začneva potovati z njo kasneje, ker si zdaj zagotovo ne bo nič zapolnila. A bili bi presenečeni, koliko podrobnosti se spomni. To res ostane v tebi, ne glede na to, koliko je otrok dejansko star."

Fermetova je izkušena popotnica - v preteklosti je veliko potovala sama, s partnerjem in kasneje tudi z družino. A to bo zanjo prvič, da bo v tujini preživela pol leta. Modna oblikovalka navdušenja nad prihodnostjo ne skriva. 

"Najti moraš lepe stvari, ko potuješ sam, v dvoje ali z družino. Tisti, ki smo popotniki po duši, bomo potovali na vsak način, nič nas ne bo zaustavilo." 

Čeprav je v zadnjih letih ustvarila novo podjetje in bila izjemno produktivna, pa jo je vmes življenje presenetilo. "Zgodijo se konkretni pretresi - umre kakšen prijatelj ali družinski član, kot se je to zgodilo meni in potem se vprašaš, kaj so ti ljudje pustili za sabo. Posledično ugotoviš, kje zares najdeš srečo."

Aleksandra Saša Prelesnik

Sprememba življenjskega stila je bila nujna in zelo zaželena. "Vsi smo kot hrčki na kolesu življenja. Tečemo in tečemo na neprekinjenem kolesu in enkrat je treba stopiti zunaj njega in reči, da je tega dovolj. Ni preprosto, moraš imeti veliko poguma, ampak to smo z družino le naredili."

Kam se odpravljajo? 

Kmalu po sprejeti odločitvi so začeli izbirati destinacije, ki jih želijo obiskati. Pot so zasnovali ne glede na to, ali so nekatere lokacije že videli ali ne. Vsak je na papir napisal eno državo. Fermetova je izbrala Japonsko, saj jo nanjo vežejo zelo lepi spomini. V Tokiu se je poročila, prav tako je hčerkino drugo ime Noa, kar po japonsko pomeni 'iz ljubezni'.

Pri odločitvah o organizaciji samega potovanja so jim pomagali posamezniki, ki so že prepotovali svet. Nasvetov, naj bodo čim bolj odprti za nove izkušnje in naj čim manj stvari vnaprej rezervirajo, se bo družina skrbno držala. V roku šestih mesecev bodo med drugim obiskali Dubaj, Maldive, Indijo, Tajsko, Vietnam, Kambodžo, Japonsko in Avstralijo. Spoznali se bodo tudi s kulturami južne Amerike, Afrike in številnih otočij. Svoja doživetja bo podjetnica delila v naši novi rubriki Okoli sveta z Majo Ferme

Aleksandra Saša Prelesnik

Potovanje pa ne bo razkošno. O tem priča tudi dejstvo, da bo vsak s seboj vzel zgolj nahrbtnik, saj se bodo tako lažje premikali z ene destinacije na drugo. Tako tudi ne bo odvečnih skrbi, da bodo kovčke kje izgubili. Kljub temu Fermetova prizna, da bo to za družino velik izziv, saj nikoli doslej niso imeli s seboj tako malo prtljage. Nekatere stvari bodo morali kupili na poti, druge bodo podarili domačinom. Letalske vozovnice za prve tri mesece so že rezervirane, prav tako hoteli srednjega razreda. Po treh mesecih bodo sprejeli nadaljnje odločitve. 

Finančna uganka

Odkar je javno naznanila, da se odpravlja na pot okoli sveta, so jo že mnogi vprašali, koliko denarja bo v to vložila. Fermetova meni, da to ni stvar denarja, temveč poguma. "Spoznala sem ljudi, ki so svet videli z 250 evri v žepu in spoznala sem ljudi, ki so imeli milijone in so mislili, da še vedno ni dovolj. Če hočeš nekam iti, boš vedno našel način," je prepričana. Vsem svetuje, da imajo sprva postavljene jasne namene, zakaj bi se na tako potovanje odpravili in kaj za njih sploh predstavlja. 

"Resnično verjamem, da je potovanje edina stvar, ki jo lahko kupiš in te naredi bogatejšega ter ne izgublja na vrednosti. Menim, da bova s tem dala hčerki največje darilo." 

Z možem sta v potovanje vložila lastne prihranke, ponudbe sponzorjev nista sprejela. Fermetova je tudi prodala avto, stanovanje pa dala v najem. Koliko bo celotna izkušnja stala v resnici, bo lahko povedala šele na koncu, saj za zdaj ne more predvideti vseh morebitnih stroškov.

Aleksandra Saša Prelesnik

Navdih za prihodnje kreacije

Čeprav bo odsotna dlje časa, njen posel ne bo trpel. Fermetova verjame, da bo večmesečno potovanje v njej vzbudilo veliko kreativnega navdiha za modno ustvarjanje. Njeno osebno življenje je namreč zelo prepleteno s poslovnim - tako bo tudi na potovanju ustvarjala, skicirala, a kot sama pravi, "zelo neobremenjeno". O odsotnosti je obvestila redne stranke, ki so to dobro sprejele. "Rekle so mi, da bi najraje šle z mano, a so se zame vseeno veselile."

Vrnitev v Slovenijo ni pod vprašajem, saj mora 5-letna Paris Noa jeseni v šolo. Ker je trenutno še v vrtcu, se njenima staršema zdi idealen čas za pot. "Potovanje je najboljša šola, ki jo lahko daš otroku. Zame pomeni potovati živeti, ljubiti, raziskovati, biti svoboden," je zaključila modna oblikovalka.

Aleksandra Saša Prelesnik

Vas zanima več o potovalnih izkušnjah modne oblikovalke? Fermetova je ustvarila potovalni blog, na katerem odgovarja na najpogostejša vprašanja, deli spomine s preteklih potovanj ter piše o poti okoli sveta. Najdete ga lahko tukaj

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord