6. 2. 2024, 23:01 | Vir: STA

Kaj bo z nevarno stavbo v Kranju, ki ogroža varnost mimoidočih? (Nedavno se je že porušil del objekta)

Bobo

Na občini so zaradi težave uvedli začasne ukrepe in vse skupaj prijavili inšpekciji.

Zaradi varnosti mimoidočih je Komunala Kranj v ponedeljek zaprla Staro cesto ob Majdičevem mlinu ob vznožju Jelenovega klanca v Kranju. Prejšnji konec tedna se je namreč porušil del objekta, ki po požaru leta 2022 ostaja nevarna ruševina. Kranjska občina apelira na lastnike, naj objekt porušijo ali sanirajo, obvestila pa je tudi inšpekcijo.

MO Kranj

Do nadaljnjega popolna zapora ceste

Kot so danes sporočili z Mestne občine Kranj, so prejšnji konec tedna, ko se je porušil del objekta in poškodoval streho ter strešno okno na sosednji stavbi, morali posredovati gasilci Gasilsko reševalne službe Kranj. Z dela razpadajoče stavbe so odstranili zidake, ki so najbolj ogrožali sosednjo stavbo, del strehe in poškodovano strešno okno pa so prekrili s folijo.

Kot so poudarili na Gasilsko reševalni službi Kranj, so ukrepi začasni, in ne preprečujejo nadaljnjega razpadanja stavbe. O tem, da razpadajoča stavba ogroža vse v neposredni bližini, so obvestili policijo.

MO Kranj

Ogled kraja je opravila tudi medobčinska inšpekcija Skupne občinske uprave občin Gorenjske in ugotovila, da so ostanki stavbe v zelo slabem stanju, da se lahko porušijo in da opeka ter drug material pada na občinsko cesto. Zaradi nevarnosti za mimoidoče je Komunala Kranj odsek ceste od vznožja Jelenovega klanca do konca Majdičevega mlina zaprla, popolna zapora tega dela ceste pa bo veljala do odprave nevarnosti zrušitve stavbe na občinsko cesto.

Bi se stavba lahko porušila sama od sebe?

Propadajoči objekt nekdanjega Majdičevega mlina je pogorel konec septembra 2022, po požaru pa je na tem mestu ostala ruševina, ki ogroža varnost ljudi in premoženja. Mestna občina Kranj zato znova apelira na lastnike propadajočega objekta, to je podjetje Savski biser, storitve in gradnje, naj stavbo bodisi poruši, bodisi ustrezno sanira.

Bobo

O zadnji intervenciji in nevarnem stanju ruševine je občina obvestila tudi inšpektorat za naravne vire in prostor, ki je pristojen za nadzor nad spoštovanjem in izvrševanjem predpisov s področja urejanja prostora in naselij, graditve objektov in izvedbe gradbenih konstrukcij. Občina gradbeno inšpekcijo poziva, naj opravi nadzor nad nevarno stavbo, ki bi se ob neugodnih vremenskih razmerah, kot sta veter ali zmrzal, lahko porušila sama od sebe in povzročila veliko škodo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord