7. 3. 2024, 18:43 | Vir: STA

Da se, če se hoče: v Mali Nedelji bodo skoraj pol milijona evrov vložili v ureditev novega parka

Občina Ljutomer

Park bo postal tudi prireditveni prostor, v njem pa se bodo poklonili tudi pionirju slovenskega filma.

Občina Ljutomer bo na območju leta 2021 porušene dotrajane zgradbe stare osnovne šole pri Mali Nedelji v kratkem začela urejati park. Projekt bo stal nekaj manj kot 410.000 evrov, sofinanciran pa bo iz načrta za okrevanje in odpornost. Podpisali so že pogodbo za gradbena dela, ki naj bi bila končana do 15. septembra.

Občina Ljutomer

V sklopu projekta bodo na zgornjem vzhodnem delu lokacije uredili ploščad, ki bo pokrita s kovinsko ozelenjeno pergolo. Po njo bodo betonske mize, postavili pa bodo tudi knjigobežnico in digitalno tablo.

Poklon slovenskemu pionirju

V spomin na pionirja slovenskega filma Karola Grossmanna, rojenega v bližnji vasi Drakovci, bodo postavili tudi leseno vrtljivo camero obscuro, ki bo omogočala poglede na pokrajino, je novinarjem povedal projektant Darko Štrakl.

Ob zgornji ploščadi bodo na mestu, kjer so bila nekoč vrata v šolo, postavili portal iz peskanega granita, pod ploščadjo pa je predvidena tribuna s štirimi vrstami in prireditvena ploščad. Mimo tribune bo proti severu pot vodila v park starih brez. Obstoječo zasaditev bodo ohranili in po potrebi sanirali. Prostor bo še za igrala in klopi, postavili bodo tudi servisno postajo za kolesa, je napovedal Štrakl.

Občina Ljutomer

Predsednik Krajevne skupnosti Mala Nedelja Boštjan Žerdin je zadovoljen in projekt vidi kot dopolnitev turistične ponudbe kraja. "Z ureditvijo parka smo poskušali povezati zgodovino s sedanjostjo in pogledom v prihodnost," je dejal.

Razmišljajo tudi o prihodnjih vlaganjih

Gradbena dela v vrednosti dobrih 243.000 evrov bo opravilo Komunalno podjetje Ormož. Županja občine Ljutomer Olga Karba in direktorica izbranega izvajalca Pavla Majcen sta v sredo podpisali izvajalsko pogodbo.

Občina v sodelovanju s krajevno skupnostjo razmišlja tudi o prihodnjih potrebah in vlaganjih. "Pri Mali Nedelji je kar nekaj gostinskih ponudnikov, ki jih je treba povezati. Vzpostaviti želimo kolesarsko povezavo med Ljutomerom in Malo Nedeljo, v sodelovanju v Turističnim društvom razvijamo ideje o celoviti turistični ponudbi številnih turističnih znamenitosti Male Nedelje," je naštela županja.

Občina Ljutomer

Krajevna skupnost Mala Nedelja je sicer lanska zmagovalka nacionalnega izbora za najuspešnejše podeželsko skupnost in letos zastopa Slovenijo na natečaju za evropsko nagrado za razvoj podeželja in obnovo vasi, ki ga razpisuje Evropska delovna skupnost za razvoj podeželja in obnovo vasi.