T. R. K. | 2. 5. 2024, 23:18

Zaznamovala je življenja mnogih, Slovenija se poslavlja od Mance Košir: "Bila je borka za pravičnost"

Manca Košir

Bobo

Poslovila se je legendarna Manca Košir. Poznali smo jo kot novinarko, publicistko in nekdanjo filmsko igralko. Zaznamovala je življenja mnogih, ki so se od nje poslovili.

Leta 1969 je Manca Košir diplomirala iz matematike in fizike na Pedagoški akademiji v Ljubljani in šest let pozneje diplomirala na takratni Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo. Leta 1987 je naziv doktorja filoloških ved pridobila na Filozofski fakulteti v Zagrebu.

Zaznamovala je življenja mnogih in na njeno smrt se vrstijo številni odzivi. 

Njena hči Tina Košir je v objavi na družbenem omrežju Facebook med drugim zapisala: "Namesto sožalja vas v skladu z njeno željo vabim k praznovanju njenega bivanja. Namesto rož pa vas vabim, da zasejete seme dobrega: naredite nekaj lepega za nekoga, nekomu iskreno nekaj ljubečega poveste. Naj zacveti ljubeča povezanost med nami!" Ob tem je izpostavila še, da bo pogreb javen za vse, ki se želijo posloviti, o podrobnostih pa bo še obvestila. Za konec je dodala: "Z ljubeznijo v Ljubezni povezani za vedno."

 

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je med drugim zapisala: "Draga Manca, hvala za vse misli in hvala, ker si bila vedno neomajna borka za enakopravnost žensk. Iskreno sožalje družini in prijateljem."

Poslovila se je tudi Ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je v objavi zapisala: "Manca Košir je bila borka za pravičnost in dostojanstvo ljudi. Njeno delo nam je mnogim v navdih." Ob tem je dodala: "V čast in privilegij mi je bilo, da sva se poznali. Iskreno sožalje družini in bližnjim. Njeno življenje ter neomajno pokončna drža bosta kot vzor in spodbuda ostala za vedno z nami."

Poklonil se ji je tudi nekdanji predsednik republike Borut Pahor, zapisal je: "Dragi Manci v slovo, ki nam ga je tako človeško približala.”

Novo na Metroplay: Pri pop petju lahko gre več 'narobe' kot pa pri zboru | Ana Praznik in Urška Bernik