J. B./STA | 14. 6. 2023, 09:15

V Mariboru danes 'nogo s plina': z radarjem na lovu za prehitrimi vozniki (preverite, kje)

Policija

Če boste po štajerski prestolnici vozili prehitro, vas lahko doleti kazen.

V Mariboru danes na štirih lokacijah pred šolami in vrtcem poteka merjenje hitrosti z mobilnim radarjem. Z akcijo želi mestna občina opomniti voznike in druge udeležence v prometu, "da smo za dobro prometno varnost odgovorni vsi skupaj, in sicer predvsem z odgovornim obnašanjem v prometu".

Merjenje hitrosti poteka med 7. in 14. uro na Pohorski ulici v neposredni bližini vrtca, Lackovi cesti pri Osnovni šoli Ludvika Pliberška, Limbuški cesti pri Osnovni šoli Rada Robiča in Prekmurski ulici pri Osnovni šoli Martina Konšaka.

"Neprilagojena hitrost je še vedno eden od dejavnikov v cestnem prometu, zaradi katere se zgodi preveč prometnih nesreč," poudarjajo na Mestni občini Maribor.

Ukrepi, kot je merjenje hitrosti, po njihovih navedbah služijo namenu varovanja šibkejših udeležencev v prometu, torej pešcev, med katerimi so najbolj rizična skupina otroci, starejši in slabotni, invalidi ter slepi in slabovidni. "Zagotavljanje varnosti teh udeležencev lahko dosežemo prav z ukrepi umirjanja prometa oziroma z zmanjševanjem hitrosti na tistih odsekih, kjer je število takšnih udeležencev največje," so navedli.

Miloš Vujinovič/Bobo

Izvajalec nadzora je podjetje Intermatic, podatke, zbrane med akcijo, pa bo obdelalo medobčinsko redarstvo. To nima lastnega radarja, zato so radar najeli. Na občini, ki je bila ob postavitvi radarjev pred 11 leti soočena z množičnimi protesti, poudarjajo, da bo najemodajalcu plačan samo dnevni najem radarja po veljavnem ceniku, prihodki od glob, vplačanih od kršiteljev na podlagi izdanih plačilnih nalogov, pa so prihodki lokalne skupnosti.

Nakup radarja bi bil za zdaj nesmiseln

"Vrednost dnevnega najema mobilnega radarja je 450 evrov brez davka. Torej podatkov, zajetih z mobilnim radarjem, ne obdeluje podjetje, ki je samo najemodajalec mobilnega radarja. Če se bo pokazalo, da je interes občin v okviru skupne občinske uprave takšen, da je smiselno, da medobčinsko redarstvo kupi lasten radar, se bo seveda k temu pristopilo, za zdaj pa bi bil nakup lastnega radarja nesmiseln," so v sporočilu za javnost navedli na mariborski občini.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol