A. B. | 6. 3. 2023, 14:09

Mariborčani zgroženi nad novimi cenami vožnje z gondolo: mesečna vozovnica za odrasle skoraj 50 evrov

Milos Vujinovic/BOBO

Povišale bi se lahko skoraj vse cene vozovnic, kar bi se v denarnicah ljubiteljev Pohorja konkretno poznalo. 

Mariborsko občinsko podjetje Marprom, ki upravlja avtobusni promet in žičniške naprave na Mariborskem Pohorju, je pripravilo predlog sprememb cen v mestnem potniškem prometu in na Pohorski vzpenjači.

O podražitvah bo v četrtek odločal mestni svet, javnost pa je najbolj negativno presenetil dvig cen gondole.
Kot je razvidno iz gradiva, ki ga je za četrtkovo sejo pripravila mestna uprava, se bo cena enosmerne vozovnice, ki danes stane štiri evre, podražila na 10,50 evra, cena povratne pa s šest na 19,90 evra, medtem ko bo mesečna vozovnica za odrasle po novem stala 49 evrov.

Milos Vujinovic/BOBO

Direktor Marproma Ranko Šmigoc pojasnjuje, da je trenutno še vedno veljaven cenik iz leta 2016, takrat oblikovana cena pa je povsem nevzdržna za sedanje razmere energetske draginje. Električna energija se je namreč v tem času podražila za več kot petkrat, dražji so tudi materiali ter višje plače zaposlenih.

Ob tem je Šmigoc zatrdil, da bo gondola tudi po podražitvi cenejša kot primerljive naprave v bližnji okolici.

Na novo pa bodo po besedah direktorja Marproma vsem imetnikom mesečnih in daljših avtobusnih vozovnic za mestni potniški promet priznali dodaten 20-odstotni popust pri nakupu vozovnice za gondolo. Mesečna vozovnica bi tako odrasle po novem stala 49 evrov, kar pomeni 1,63 evra na dan, če bi Pohorje obiskal vsak dan v mesecu vsaj enkrat.

Mariborska občina sicer že vse od leta 2015 naprej Marpromu letno subvencionira obratovanje krožno-kabinske žičnice, saj z lastnimi prihodki že takrat niso zmogli pokrivati vseh stroškov obratovanja.

Višje tudi cene potniškega prometa 

Po skoraj treh letih bodo višje tudi cene mestnega potniškega prometa, saj se bo v primeru potrditve sprememb, cena ene vožnje v predprodaji zvišala z enega na 1,30 evra, cena mesečne vozovnice pa s 30 na 36 evrov. Bodo pa ostale nespremenjene cene vozovnic za otroke od 6. do 15. leta, spremembe pa ne bodo prizadele niti upokojencev, ker se lahko ti vozijo brezplačno. 

BOBO

Po besedah Šmigoca so hkrati s spremembami cen pripravili tudi različne ugodnosti pri nakupu kuponskih ali letnih vozovnic. Na novo bo uporabnikom na voljo kombinirana vozovnica, ki bo omogočila ugodno parkiranje ob hkratni uporabi javnega prevoza.

Ob tem bodo interval ene vožnje s 60 podaljšali na 75 minut, s čimer želijo po besedah Šmigoca možnost prestopa omogočiti širšemu krogu potnikov.

Na kritike, da je glede posodabljanja sistema mestnega prevoza narejenega premalo, da bi z njim meščane spodbudili k večji uporabi avtobusov, Šmigoc odgovarja, da podatki za lani kažejo, da so se po številu potnikov skoraj povsem približali predkoronskemu letu 2019, samo januarja letos pa so beležili najvišjo rast števila potnikov, odkar upravljajo potniški promet.

Aleksandra Saša Prelesnik

V četrtek si je tako obetati vročo sejo, še zlasti v luči dejstva, da županu Saši Arsenoviču doslej še ni uspelo skleniti koalicijskega sporazuma, Gibanje Svoboda pa je kot največkrat omenjeni partner prejšnji teden že zavrnil predlog letošnjega proračuna. Na seji bodo odločali še o podražitvi vrtcev ter čiščenja odpadnih voda, vroča razprava pa se obeta tudi pri odločanju o prodaji Farmadenta.

Eden od svetnikov in Arsenovičev protikandidat na lanskih županskih volitvah Igor Jurišič je v petek župana javno pozval, naj takoj odstopi od načrtovane podražitve gondole za 230 odstotkov, če ne želi, da se Mariboru ponovi Planica.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord