A. B. | 28. 7. 2022, 11:19

Zdravstveni dom jasen: "Maske obvezne za vse!"

Profimedia

Število okužb v Sloveniji znatno narašča, zaradi česar mnoge zdravstvene ustanove hitijo k ukrepom za preprečevanje širjenja koronavirusne bolezni. So maske obvezne tudi za otroke? Imamo pojasnila pomočnika direktorja za zdravstveno nego doma, ki je med prvimi sprejel to odločitev.

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca v Mariboru so po posvetu s posvetovalno skupino sprejeli odločitev, da znova poudarijo in uvedejo obvezno uporabo mask in razkuževanja rok ob vstopu v njihove prostore. 

V sporočilo za javnost so zapisali, da "je uporaba zaščitnih mask ponovno obvezna za zaposlene in za paciente." 

Profimedia

Pogovarjali smo se z Aleksandrom Jusom, magistrom zdravstvene nege in pomočnikom direktorja za zdravstveno nego, ki nam je odgovoril na nekaj najpogostejših vprašanj in zadržkov glede vnovičnih uvedb protivirusnih ukrepov.  

"Upoštevamo priporočila, ki jih izdaja posvetovalna skupina ministrstva za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki se trenutno sklicuje predvsem na uporabo zaščitnih mask in razkuževanje rok," je odločitev doma utemeljil Jus. 

"Zaščitne maske v tej vročini?"

Temperature so izjemno visoke, pravkar smo zabeležili tudi rekorde, zato se mnogi državljani sprašujejo, kako naj vročino preživijo z uporabo zaščitnih mask. Jusa smo povprašali o tem, ali se uvedba sklicuje le na uporabo najbolj priporočenih FPP2 mask ali obstaja alternativa, ki bi poleti omogočala lažji način zaščite. 

Profimedia

"Nikjer ni napisano, da morajo biti maske FPP2, temveč vse zaščitne maske, ki smo jih uporabljali od začetka izbruha koronavirusa," je odgovoril na naše vprašanje in pojasnil, da šali in rute, ki smo jih nekaj časa uporabljali v najvišjem porastu bolezni niso zamenljiva alternativa, temveč je šlo za ukrep, ki se je skliceval na takratno pomanjkanje zaščitnih mask za javno rabo. 

"Nobena druga alternativa ne daje neke zaščite. Najbolj priporočljiva je uporaba FPP2 maske." 

Kaj pomeni, če si maske ne nadenete? Vam je vstop onemogočen?

Jus nam je pojasnil, da vstop v tovrstnem primeru ni prepovedan, gre za opozorilo o obvezni uporabi. "Ves čas smo naprošali paciente in priporočali, da uporabljajo zaščitne maske, prav tako smo tovrstno navodilo dali tudi svojim zaposlenim. Pred tem so tovrstni ukrep sprejeli že v UKC," je pojasnil pomočnik direktorja za zdravstveno nego.  

Za otroke od 6. leta starosti je uporaba zaščitne maske obvezna. 

Profimedia

Prosijo, da spoštujete svoje in tuje zdravje

"Prosimo, da držite varnostno razdaljo, kar je v porastu okužb nedvoumno. S tem boste zaščitili sebe in druge ter preprečili nadaljnje širjenje virusa," je ob koncu vse državljane pozval Jus. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol