N. V. | 19. 1. 2024, 20:20

Na Notranjskem in v Kopru pod pretvezo, da gre za marihuano, prodajajo (smrtno) nevarno drogo

Borut Živulovič/Bobo

Zaznali so večje število vzorcev, ki so se prodajali kot kanabis, a to v resnici niso bili.

V zadnjem času so v Slovenskem združenju za zmanjševanje škodljivih posledic drog - Drogart zaznali večje število vzorcev, ki so se prodajali kot kanabis, vsebovali pa so CBD konopljo z dodanim sintetičnim kanabinoidom MDMB-4en-PINACA. Nevarno "marihuano" prodajajo na Notranjskem (Cerknica) in v Kopru.

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbralo društvo Ars Vitae. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Nevarna droga, ki so jo zasegli v Cerknici.

Nevarna droga, ki so jo zasegli v Cerknici.

Drogart

Hudi stranski učinki

MDMB-4en-PINACA se v zadnjih dveh letih v različnih državah Evropske unije zelo pogosto zaznava v vzorcih kanabisa z nizko vsebnostjo THC. Z uporabo te snovi so povezane tudi številne zastrupitve. Uporabniki so poročali o naslednjih nezaželenih učinkih: pospešen srčni utrip, stiskanje v prsih in napad panike.

Med neželenimi stranskimi učinki so še v literaturi navedeni hitra izguba zavesti, depresija dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj), epileptični napadi, krči, hiperemeza (pogosto bruhanje), vznemirjenost, delirij, psihotične epizode, agresivno in nasilno vedenje ter nenadna smrt.

Zdravstvena tveganja in dolgoročni učinki MDMB-4en-PIANCA niso dobro raziskani. Glede na trenutno znane informacije in zbrana poročila se uporaba sintetičnih kanabinoidov v celoti odsvetuje, saj predstavlja zelo visoko tveganje za zdravje.

Nevarna droga, ki so jo zasegli v Kopru.

Nevarna droga, ki so jo zasegli v Kopru.

Drogart

Potentnost rastlinskega materiala za kajenje s sintetičnimi kanabinoidi je zelo raznolika, saj pri izdelavi ni nobene kontrole "kakovosti". Znano je, da se lahko na istem cvetu pojavijo tako imenovani "vroči žepi", kjer je kanabinoid močno koncentriran v nekaterih delih rastlinskega materiala, zato je izjemno pomembno, da začnemo z zelo majhnim odmerkom. Različni kanabinoidi potrebujejo različno časa, da začnejo delovati, zato je nujno počakati po vsakem vdihu vsaj nekaj minut (ponekod tudi več), da se izognemo predoziranju.

Ukrepanje v primeru predoziranja

Ljudje so po uporabi sintetičnih kanabinoidov pogosto neprisebni. Lahko se padejo, se penijo v ustih ali so začasno paralizirani. Če je mogoče, jih postavite v stabilni bočni položaj in nenehno spremljajte dihanje.

Če nekdo pade v nezavest in je neodziven, pokličite 112. Preverite ali diha. Če ne dihajo, začnite s stiskanje prsnega koša, če diha pa ga postavite v stabilni bočni položaj in počakajte na prihod reševalcev.

Zdravje je vredno več kot iluzije: Recite ne drogam!

Če pa že posežete po drogi, jo pred uporabo testirajte in preverite, kaj dejansko vsebuje. Več informacij o testiranju najdete na spletni strani Drogart.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol