Uredništvo | 13. 6. 2023, 18:43

Marta Kos prvič o odstopu od predsedniške kandidature: "Mož me je objel in rekel ..."

Borut Živulović/BOBO

Bila je eden vidnejših obrazov nove politične sile po ustanovitvi stranke Gibanje Svoboda. Napovedala je tudi predsedniško kandidaturo, a se je na veliko začudenje javnosti nato umaknila. 

Nekdanja podpredsednica stranke Gibanje Svoboda Marta Kos je ob umiku predsedniške kandidature izstopila tudi iz "Golobove" stranke. "To ni več moja stranka," je zapisala na družbenih medijih. V Gibanju Svoboda so bili o dogajanju, povezanem z njenim umikom, zelo redkobesedni. Odzvali so se le z besedami: "Gre za osebno odločitev Marte Kos, zato je v stranki dodatno ne bomo komentirali," in dodali, da je članstvo v stranki prostovoljno.

"Bila je izjemna izkušnja"

Marta Kos je v nedavnem intervjuju za Jano med drugim povedala tudi nekaj več o takratnem dogajanju. Na vprašanje o tem, kako težko se je bilo odreči predsedniški kandidaturi (in še prej oditi z veleposlaniškega mesta v Bernu), je dejala: "Nobena od teh odločitev se ni zgodila čez noč."  

Bobo

"Kandidirati za predsednico države je tako zelo odgovorno dejanje, da se morajo poklopiti vse zvezde, da lahko uspeš. Mojih je bilo premalo."

"Izjemno žal mi je bilo, da sem prekinila svoje zelo kratko delovanje v politiki. A tudi ta izkušnja je bila izjemna, še posebej v času, ko smo se v Gibanju Svoboda pripravljali na parlamentarne volitve," je povedala. Nadaljevala je z izjavo, da ljudje "takšne prelome" predelujejo na različne načine, njej pa da so gotovo pomagale izkušnje iz športa (Kosova je bila nekoč tekmovalna plavalka, op.a.), kjer niso vedno le zmage.

STA foto

"Mož je rekel: Hvala, Golob!"

"Takoj naslednji dan po prenehanju kandidature sem se vrnila v Švico k možu," je v intervjuju povedala Kosova in dodala: "Mož me je objel in rekel: danke, Golob, hvala, Golob. In sva se oba zjokala." 

"Gremo naprej," je v intervjuju dejala Marta Kos.

"Gremo naprej," je v intervjuju dejala Marta Kos.

Borut Živulović/Bobo

Njena prva misel je bila, da je to malce cinično. A kot pravi, je že naslednjo sekundo vedela, da njegova izjava izhaja iz čiste prvinske ljubezni, ker je bil res srečen, da se je vrnila k njemu. Če bi bila izvoljena za slovensko predsednico, bi namreč živela ločeno. Poudarila je, da ji je ravno mož Henri pomagal prebroditi bridko izkušnjo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol