N. V. | 10. 11. 2022, 06:00

Vse bo drugače: martinovanje 2022 ogroženo?

Milos Vujinovic/Bobo

Bo zaradi visoke inflacije moral slovenski potrošnik letos za martinovanje seči globje v žep? Preverili smo, kaj lahko pričakujete. 

Martinovanje bo letos potekalo v petek, 11. novembra. Po dveh letih, ki sta minili v znamenju epidemije, se marsikdo veseli, da bo to letos potekalo brez omejitev. In kakšna je bila letina? Zaradi tople in lepe jeseni bo letina 2022 obetavna in kakovostna.

Poletna suša in vročina sta globoko prizadeli letošnjo trgatev, vendar je bila za tokratno martinovanje veliko bolj spodbudna izredno topla in dolga jesen.

Na splošno pa je bilo pridelka manj in tudi grozdje je bilo manjše, pravijo poznavalci. A kljub vsemu bo pridelek za martinovanje 2022 po poročanju portala Data bolj kakovosten.

Mediji že poročajo o napovedih izredno dobre kakovosti cvička ter o visoki alkoholni stopnji vin, ki bodo bogata in polna.

Stanje pridelave vina za Slovenijo v številkah

Navkljub slabšim napovedim glede letine je bila pridelava vina v zadnjih petih letinah dobra. Slovenci pa že tradicionalno najraje posegajo po domačih vinih. V povprečju je bilo po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije v zadnjih petih letih v Sloveniji proizvedeno skupno 727.780 hektolitrov vina. To je v povprečju zadoščalo za 94,9-odstotno stopnjo samooskrbe.

Za letošnjo trgatev vinogradniki poročajo o pridelanih 78.000 tonah grozdja. To je za sedem odstotkov manj kot lani.

Več bo belega vina

Od skupne proizvodnje je v zadnjih petih letih rasel delež proizvodnje belega vina, ki je v povprečju znašal 67,8 odstotka celotne proizvodnje.

Profimedia

V tem obdobju je upadel delež vin z zaščiteno označbo porekla. Ta je v zadnjih letih znašal 466.600 hektolitrov oziroma 64,8 odstotka celotne letne proizvodnje.

Proizvodnja vin je tudi globalno gledano zadnja leta padala. Svetovna letina 2021 je bila za štiri odstotke manjša od že tako manjše letine 2020.

Lani je proizvodnja med vsemi največjimi proizvajalkami tako upadla, da se je celo premešalo zaporedje največjih proizvajalk. Francija je tako padla na tretje mesto, takoj za Italijo in Španijo. Južna polovica sveta pa je videla porast proizvodnje v letu 2021 – za celih 19 odstotkov.

Kakšno bo torej martinovanje 2022?

To pa ne pomeni, da bo martinovanje 2022 ogroženo, ali da boste nujno morali globje seči v denarnico zaradi manjše količine vina, ki ostaja na razpolago.

Navkljub rastoči inflaciji je z vidika pridelka razpoložljiva količina vina zadovoljiva, pravijo strokovnjaki. 

Potrošnja v zadnjih koronskih letih je dejansko globalno stagnirala. Vendar gre pri določitvi cene steklenice pričakovati tudi proizvajalčevo upoštevanje višjih stroškov goriva in energentov ter nenazadnje tudi inflacijska pričakovanja.

Bo pa martinovanje 2022 vseeno nekoliko drugačno kot zadnji dve leti. Po ukrepih, ki so zaradi epidemije veljali v zadnjih dveh letih, bodo številna slovenska mesta ponovno organizirala množične prireditve ob prazniku vina.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol